| | | |

Здравният министър в оставка Асена Сербезова – по-опасен от ковид

В деня, в който премиерът Петков внесе оставката на правителството в Народното събрание, здравният министър Сербезова дала да се разбере, че ще поиска оставката на директора на емблематичната кардиологична болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Любопитно съвпадение. Излиза, че това е било едно от най-важните неща, които е трябвало да свърши отлитащият кабинет.

Дали от бързане или от присъщата ѝ скромност Сербезова не е посочила мотиви. После заяви на брифинг, че в някои болници текат проверки.

А мотивите за исканата оставка са толкова ясни:

-Защото проф. Генчо Начев е изключително успешен ръководител на най-модерната кардиологична болница в България. Отвътре „Света Екатерина“ изглежда като петзвезден хотел, лъскава, чиста, с приветлив персонал, с доказани лекари – професори, доценти, доктори на медицинските науки.

-Защото през 2006 г. проф. Начев пое болница „Св. Екатерина“ с 10 млн. лв. дълг в падеж/т.е. всеки момент можеха да я обявят в несъстоятелност/, а сега, дори при тази повсеместна криза, болница „Света Екатерина“ няма и един лев дълг. При положение, че много други лечебни заведения са натрупали стотици милиони дългове и никой не иска оставка на директорите им.

-Защото с умението си да създава екип проф. Начев привлече за финансов директор всепризнатият финансист и бивш финансов министър Красимир Ангарски, който дълги години се грижеше умело за паричните потоци на болницата.

-Защото през този период, от 2006 г. до сега, под ръководството на проф. Начев болницата е инвестирала 28 млн. лв. СОБСТВЕНИ средства, без нито един лв. от държавния бюджет, в техническо оборудване и апаратура, което я издигна до нивото на западноевропейските кардиологични болници.

-Защото изгради нов корпус на болницата, още по-модерен, с площадка за кацане на хеликоптери!, който след като бъде оборудван, ще се ползва не от проф. Начев, а от всички българи.

-Защото освен успешен административен ръководител, проф Начев е и всепризнат топ кардиохирург, както в България, така и в Европа.

-Защото магическите ръце на проф. Начев са спасили хиляди и хиляди човешки животи и както се казва, половин България му е признателна во веки веков.

-Защото проф. Начев от 15 г. е почетен гражданин на Казанлък, неговия роден град, който той никога не забрави и където го боготворят.

-Защото от 20 г. проф. Начев става всяка сутрин в 6 часа, в 7 часа вече е в болницата, в 7,30 прави оперативка, в 8 часа влиза на операция или операции, които продължават до 12 ч, 13ч, често и до 15 ч., включително и на Нова година и Великден.

После започва да се занимава с мениджмънта на болницата, така щото сега тя да няма нито един лев дълг и да е възможно персонала да си получава заплатите една година напред, дори и да не идват на работа!

Е, как да не поискаш на такъв човек оставката!

Миналата година проф. Начев води тежка битка с короновируса. Близо две седмици бе между небето и земята. Но медицината, а може би и Господ, го спаси.

Сега, обаче, здравният министър в оставка май ще се окаже по-опасен за проф. Начев и неговата великолепна болница от ковид 19.

Но в България е така.

П.С. В едно съм сигурен. Ако след време на въпросната мимолетна министърка Сербезова, не дай Боже, ѝ се наложи най-добрата кардиологична помощ, тя сигурно ще потърси проф. Начев. Той и на нея ще помогне.

Автор: Паун Цонев/ Епицентър

Similar Posts