| | | |

Румен Радев за изгонените руски дипломати: Надявам се премиерът в оставка да го е обмислил добре като последствия ВИДЕО

Президентът Румен Радев не разполага с информация за изгонването на 70 руски дипломати от нашата страна, за което съобщи вчера премиерът в оставка Кирил Петков. Радев обаче напомни, че подобна стъпка трябва да бъде добре обмислена като последствия за страната

“Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация”.

Това коментира президента Румен Радев от Мадрид, където той участва в среща на НАТО, по повод решението на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати до неделя от страната ни.

“Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го обмислил добре и като мащаби и като последствия”, добави президентът.

Припомняме, че във вторник премиерът Кирил Петков обяви, че България ще експулсира 70 сътрудници на дипломатическите представителства на Руската федерация в България.

От министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че вербалната нота с имената на 70-те служители вече е връчена на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова. Те трябва да напуснат България до края на деня в неделя.

Петков отказа да даде повече подробности за дейността, която са осъществявали дипломатите, тъй като информацията е класифицирана, но отбеляза само, че са извършвали “несвойствени дейности” за своите позиции.

Президентът заедно с външния министър Теодора Генчовска и министъра на отбраната Драгомир Заков участва в срещата на върха на НАТО.

“Срещата на върха започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда на сигурност, в резултат на войната в Украйна. Предстои на тази среща да приемем новата стратегическа концепция на НАТО, която ще определи заплахите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задачи пред НАТО”, каза Румен Радев. По думите му новата среда изисква и нови подходи и решения, които трябва “да гарантират, че войната няма да разшири своя обхват”.

“За нас е от стратегическо значение не само да внедряваме, а и да интегрираме нашата отбранителна индустрия и наука във водещите проекти на НАТО”, коментира Радев.

“Това е от ключова важност за преодоляване на разделенето между страни-производители и страни-консуматори”, добави той.

Президентът анонсира още, че на срещата на лидерите от 30-те в Алианса ще бъде обсъждано преодоляването на вторичните ефекти от войната в Украйна – както продоволствената сигурност, така и и мигрантските вълни.

Similar Posts