| | | | |

Червени войни: Простащината на Нинова и нейната клика! Малоумието да играеш с ПП срещу президента е саботаж

Политици и анализатори са единни – сривът на БСП на три последователни избора през м. г. е заради двуличното отношение и неприкритите войни на Нинова срещу държавния глава

БСП е партия на 130 години и почти през осемдесет от тях е държавотворна и системна партия, която е отговорна за изграждането на националните институции и съзиданието на българската социална държава. Този дълбоко вкоренен инстинкт за защита на държавността многократно през последните три десетилетия е пораждал парадокси!

Заради строгото спазване на закона, институционалния ред и правила на политиката, БСП дори като опозиция имаше поведението на партия, отговорна за съдбините на България и българския народ. И дори когато не бе управляваща, тя не си позволяваше да нарушава добрия тон, уважаваше институциите, въздържаше се от популизъм и компроматни атаки.

Но днес БСП под ръководството на Корнелия Нинова за пръв път в историята си и бидейки на власт, си позволи да се държи като опозиция!? Да е деструктивна и арогантна към президента Румен Радев и да продължава двугодишната необяснима братоубийствена война срещу президентската институция. На дъното на тази битка бе отказът на БСП да се яви на конституционно регламентираните консултации при държавния глава, целящи решаването на въпроса за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото НС.

БСП и Нинова изтъкнаха абсурдния аргумент, че БСП е заета с разглеждането на бюджета на РБ! Оказа се, че „Продължаваме промяната” с 65 депутати и БСП със скромните 26 народни представители не намериха време и не отидоха при президента, за да дискутират бъдещето на България в контекста на политическа, икономическа, социална и военна криза.

Дали този прецедент се дължи на малокултурие, или на политическа провокация и саботаж?! Защото дори в началото на 90-те години на ХХ век, когато България бе жестоко разделена, нямаше подобни просташки и антидържавнически демонстрации. Защото дори тогава президент, правителство и партии намираха сили да водят диалог въпреки тежките разломи – в името на България!

Днешното малоумие, инфантилизъм и координирани действия на ПП и БСП са абсурдни, защото при Радев отидоха всички останали парламентарни партии – десните ГЕРБ-СДС и ДБ, малцинствената ДПС, антисистемните ИТН и „Възраждане”. И ако този тежък гаф би могъл да се опрости на новоизпъпилата партия ПП, той е пагубен за системната, утвърдена и идейна БСП.

Просташки и нефелни са подхвърлянията на кариеристите от БСП, че партията е издигнала Радев и без нея той щял някъде да играе карти. Защото през 2016 г. президентът получи 2 млн. гласа, а през 2017 г. БСП около 950 хил. (благодарение на инерцията от президентския вот). През 2021 г. Радев има 1,5 млн. гласа, а БСП – 265 хил.!? Къде е проблемът? Явно при социалистите и тяхното ръководство.

Политици и анализатори са единни – сривът на БСП на три последователни избора през м. г. е заради двуличното отношение и неприкритите войни на Нинова срещу държавния глава. Докога БСП ще настъпва една и съща мотика!? Защото реплики от типа „Ние те създадохме, ние ще те погубим” са жалки и смешни заклинания, които показват липса на образование, култура и морал.

Нинова и нейната клика саботират не президента, а себе си и БСП! Защото доверие губят социалистите, за които Радев е и ще бъде достойният президент, а Илияна Йотова е „нашето момиче” – социалист и честен вицепрезидент!

Това безумие се случва в навечерието на предстоящите предсрочни парламентарни и редовните местни избори. И когато доведеш 130-годишната, милионна и държавотворна партия до ролята на махленски хулиган в политиката е действие, за което рано или късно Нинова и сие ще се носят тежка политическа отговорност.

Проф. Светлана Шаренкова

снимка Архив

Similar Posts