| | | |

Атанас Зафиров: Нищо в изслушването на Кирил Петков и службите не промени мнението ни, че решението е еднолично

Нищо в изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и службите за изгонването на 70-те руски дипломати не промени виждането на БСП, че решението е взето в голяма степен еднолично. Мащабът на това решение е нещо безпрецедентно, случва се за първи път в дипломатическата история на България, а в световната история се е случвало само във Великобритания. Едно такова решение ще бъде с тежки последици върху външната ни политика.

Това каза в “Денят започва” Атанас Зафиров от БСП.

Факт е, че МС на практика не е взел такова решение. Беше казано, че на оперативно заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласувано по съответния ред, каза той.

“Всъщност не става въпрос за 70 дипломати – броят на лицата с дипломатически статут е наполовина. За другите лица, за които е странно, че се прилага тази мярка, не е уведомена прокуратурата, не се прилага закона за ДАНС. От вчерашното изслушване не получихме доказателства, че това е подходът, по който трябва да се реагира.

По отношение на реципрочността за тези лица, за които е доказано, че са нарушавали дипломатическия статут, към тях подходът трябва да е ясен, но за другите лица не стана ясно каква е необходимостта от точно такова действие”, каза той.

Това нанася тежък удар върху имиджа на България и за нашите отношения. Няма как това действие да не даде отражение и върху дългосрочната ни политика – било външна или вътрешна.

БСП изрази желание да бъде свикан КСНС при президента, защото това е тема, която касае националната сигурност.

Зафиров смята, че БСП не е заобиколен партньор и са имали нормални отношения в коалицията, но за съжаление няколко пъти е бил демонстриран подход, който не кореспондира с нормалния начин на взимане на решения, особено по важни теми, касаещи външната политика. Това няма как да ни остави безразлични, каза депутатът от БСП.

снимка Архив

Similar Posts