| | | |

“Промяната” ни докара 83,8% ръст на цените на ток, топла вода и газ през май, спрямо година по-рано

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през май 2022 г. нараства с 38,2% в сравнение със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 83,8 на сто, преработващата промишленост – с 25,9 на сто, и добивната промишленост – с 11,3 на сто, съобщи Националният статистически институт.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти – с 40,2 на сто, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 29,4 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 28,3 на сто, производството на хранителни продукти – с 25,5 на сто.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през май се увеличава с 0,4 на сто спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост – с 2,6 на сто, в добивната промишленост – с 0,2 на сто, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 4 на сто.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти – с 4,9 на сто, производството на хранителни продукти – с 3,2 на сто, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 2,8 на сто. Понижение на цените е отчетено при производството на основни метали – с 2,1 на сто.

Similar Posts