| | | |

ЕС и НАТО подкрепят България за изгонените руски дипломати

Заплахата от страна на Руската федерация за скъсване на дипломатическите отношения с България е напълно необоснована. Това се посочва в позиция, обявена от говорител на EEAS.

Европейският съюз официално обяви, че заплахата на Русия да скъса дипломатическите връзки с България в отговор на решението й да експулсира 70 руски дипломати е неоправдана.

ЕС заяви, че действията на България са “в съответствие с международното право”, тъй като дипломатите от руското посолство са действали в нарушение на международните договори.

“Европейският съюз подкрепя изцяло и е солидарен с България при тези обстоятелства и ще следи отблизо този въпрос”, се казва в изявление на ЕС.

В изявление на говорителя на дипломатическата служба на ЕС се казва още, че

“ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха от Руската федерация да прекрати дипломатически отношения с България в отговор на нейното решение, което е изцяло съобразено с международното право, да отпрати 70 служители на руското посолство, които са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатически отношения”.

Премиерът на България в оставка Кирил Петков в четвъртък вече призова Русия да оттегли своя дипломатически ултиматум, в който се отправя заплаха за затваряне на руското посолство и прекъсване на дипломатическите отношения, ако София не се откаже от експулсирането на дипломати.

Във вторник Петков обяви, че 70 дипломати и служители на руското посолство в България ще бъдат обявени за персона-нон-грата и трябва да напуснат страната до 3 юни. Той поясни, че част от тях са извършвали несъвместима с дипломатическия им статут дейност, а други трябва да напуснат, за да се изравни броят на представителите на дипломатическите институции в двете страни.

снимка Архив

Similar Posts