| | | |

Явор Божанков, БСП: Румен Радев е знаел за предстоящото изгонване на руски дипломати

„Всъщност сега започват преговорите за съставяне на правителство. Трябва да видим какви ще са политиките и програмата.

Трябва да благодарим на Кирил Петков, защото един от проблемите на българската политика е, че много лидери издигат личността си в култ и егото е може би най-голямата спирачка за добра коалиционна политика. И тъй като условието ни той да не е кандидат за премиер е изпълнено, то ние се връщаме на масата за преговори.“

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Нова.

„Към момента знаем, че „Продължаваме промяната“ са обявили няколко условия. Това е антикорупционния закон, Плана за възстановяване и развитие с акцент абсолютно върху корупцията. Макар и да закрихме спецправосъдието, много повече се очакваше. Ние подкрепяме всичко това и ще добавим акцент върху социалната политика и икономиката“, допълни депутатът от БСП за предстоящите разговори с ПП.

По думите му 6 месеца е един добър хоризонт за предстоящото правителство, а като един от проблемите на настоящото управление според него е бил именно комуникационния. „Другият проблем беше, че няма разграфена времева програма с приемане на конкретни законопроекти.

Ние искаме коренна промяна в комуникацията, начина по който функционира този кабинет и ясни времеви рамки за изпълнението на всяка една от тези цели, за да преведем държавата през трудния период, който идва“, допълни Божанков и подчерта, че България без правителство означава да останем без приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и без оперативни програми, но най-вече без реформи и законодателен процес, което според него е недопустимо и безотговорно.

„Противопоставянето между парламента и институциите стана твърде голямо, тъй като виждаме, че и президентската институция е в конфликт с НС и голяма част от парламентарните партии. Но това в такъв период трябва да остане на заден план, защото имаме много по-големи и важни исторически задачи“, заяви той за напрежението между институциите.

Според народният представител от БСП темите, по които социалистите не са склонни да отстъпят са ясни още от предходните преговори за съставяне на кабинет. „Тепърва ще определим нашите предложения пред този кабинет, ако той бъде съставен. В момента не мога да отговоря по въпросите за персоналния състав и дали независимите и други народни представители ще подкрепят съставянето на работещо правителство“, каза още той.

„Всъщност ние казахме няколко неща. Първо поискахме закрито заседание, на което да се запознаем с фактите, а те сочат, че 3-ма души категорично са били уведомени и информирани за този процес- президента Румен Радев, Кирил Петков и външния министър. Наше искане бе и Кирил Петков да бъде сменен като кандидат за министър-председател и това условие се изпълни“, обясни Божанков за това кой е знаел за отстраняването на руските дипломати.

„Ние днес предложихме да се вземе бързо решение от Народното събрание, което да задължи външния министър да оттегли нотата и дипломатите да започнат незабавни преговори, за да избегнем ескалация на напрежението и крайности като затваряне на посолства и прекъсване на дипломатически отношения“, коментира депутатът от левицата и изрази съжаление, че Народното събрание не е гласувало това предложение, което крие рискове руската страна да реагира и да се стигне до затваряне на нашето посолство в Русия, както и на тяхното в България.

Според Божанков няма как в момента да се коментира какво биха направили БСП, ако се стигне до 3-ти мандат, който им бъде връчен, защото това е изцяло в отговорностите на президента Радев. „Ако това стане ще се съберем заедно и ще вземем нашите колективни решения“, допълни секретарят на парламентарната група на “БСП за България“.

В заключение той изрази задоволство от приемането на бюджета и го определи като битка на БСП за увеличаването на доходите на населението и намаляване на данъчната тежест върху хората. „Това е огромен успех, но сега ни трябва правителство, което да изпълнява този бюджет“, завърши Явор Божанков.

снимка Кадър

Similar Posts