| | | |

Александър Маринов: Точно Кирил Петков да използва думата страхливец, това е несериозно

„Продължаваме промяната“ са си позволили доста неуместни думи по адрес на президента.

Това мнение изрази проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента в ефира на bTV.

снимка Архив

„Точно Кирил Петков да използва думата страхливец, това е несериозно. Отделно, президентът също промени отношението си, защото правителството също не свърши това, което обеща“, каза Маринов.

Той допълни, че приемането на държавния бюджет не е довод да не се отиде на консултации при Румен Радев. „Тези консултации винаги са се провеждали по една ясна процедура, това не е нещо от рода на покана „Защо не минете да пием едно кафе?“. Уточняват се, съгласуват се и се изпращат писмата, с които се канят съответните партии“, каза Маринов.

По думите му консултациите не са изиграли някаква роля за бъдещето правителство, за разлика от тези, преди 6 месеца. Той не използва консултациите сега, за да ги уговаря, преди беше друга ситуацията. Проф. Маринов порипомни, че президентът е казал, че ПП и БСП са дали заявка за участие в тях на фазата на предварително съгласуване.

“После се оказа, че са много заети, след това се оказа, че не са много заети, а не са си съгласували позициите си. Имало е случаи, в които партии са отказвали консултации, но не с такива детински извинения. Какво толкова страшно има първата политическа сила да отдели 30-40 минути, защото те толкова продължават”, запита риторично той и допълни, че сега може сега да има някакво трезво обяснение за провалените разговори.

Той коментира и експулсирането на 70-те руски дипломати. “Няма такова решение на съвета по сигурността за експулсираните дипломати. Това е отклонение от истината. Има някои правила в политиката, има неща, които не се казват. Не е прилично да се коментират срещи на 4 очи”, заяви той.

По думите му отношението на президента спрямо кабинета се е променило напълно прогнозируемо. Още по времето на Борисов той обеща, че ще се държи по един и същи начин. Първо критиката е по-мека, после става сериозна”, заяви той.

По повод бъдещото връчване на мандат, проф. Маринов коментира, че е много трудно да се прогнозира дали ще има правителство. “Много е трудно да се прогнозира. Обикновено правителствата са подкрепени от коалиции. Сега се водят разговори от разпадналата се коалиция. Възможно е да разберем малко преди връщането на мандата”, каза той и отбеляза, че с независимите депутати е възможно е да имаме 13-торно правителство

Similar Posts