| | | | |

ИЗВЪНРЕДНО: Нахлуха в двора на македонското правителство, изгориха “договора” с България ВИДЕО

Група граждани влязоха в двора на сградата на правителството, където за трети пореден ден протестират срещу френското предложение за преодоляване на спора между Северна Македония и България, съобщи македонската агенция “МакФакс”.

Гражданите скандират “Оставка!”, “Само Македония и никога северна”. Част от тях влязоха в сблъсъци с полицията, като пробиха защитната ограда.

Към сградата на парламента летяха яйца и тоалетна хартия, взривяваха се пиратки.

Протестът бе открит от певеца Ламбе Алабаковски с македонския национален химн с думите: “Ако моята диагноза е пироман, вашата диагноза е предател”.

Алабаковски, който беше обвинен в палежа на българския клуб “Ванчо Михайлов” в Битоля, изгори символично лист, на който пишеше “Преспанско споразумение, Българско споразумение, Френско предложение, Фашизъм”.

Предложението за начало на европреговори за членство на Република Северна Македония ще бъде разгледано до края на седмицата в парламента в Скопие – Собранието на Северна Македония, предаде БНР.

Това стана ясно в хода на продължаващите консултации, които води премиерът Димитър Ковачевски с партиите в страната. И днес пред сградата на правителството продължават протестите против предложението за преговорна рамка на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

След консултации на премиера Ковачевски с по-малките коалиционни партньори Мая Морачанин от Демократично обновление на Македония съобщи, че е предложено парламентът да има крайната дума за така нареченото френско предложение.

То няма да бъде разглеждано от комисиите по външни работи и европейски въпроси, а директно ще бъде включено в пленарното заседание, съобщават македонските медии.

Ковачевски днес се срещна и със Зеядин Села – лидер на Алианса за албанците, който заяви, че страната няма друг път освен Европейския съюз и поясни, че инициативата на Сърбия – “Отворени Балкани” не може да бъде алтернатива.

Зеядин Села и Движението БЕСА се обединиха около позицията, че при отваряне на конституцията, за да бъдат включени българите, трябва да се направи и промяна в дефиницията за езика на 20% от населението на страната и в нея да бъде вписано официално, че те говорят на албански език.

Similar Posts