| | | |

Ад посред лято: Връщат маските в градския транспорт

Възможно е маските отново да станат задължителни в градския транспорт, след като броят на заразените днес е петкратно по-висок от вчера. Д-р Александър Симидчиев от ДБ заяви, че днес ще предложи мярката да бъде върната на Министерство на здравеопазването.

“Започва нова здравна криза, заражда се нов пик. За да го контролираме, трябва да започнем сега. Задължително трябва да се носят маски в здравни заведения, където има “жълт код” – София, Бургас и Варна. След това бих ги въвел и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още днес ще го предложа на МЗ”.

Това заяви д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от “Демократична България”.

Според него профилактиката с маска струва много по-малко от лечението. “Ако не започнем да решаваме проблемите в здравеопазването, няма да ги решим в близкото бъдеще. При новите подварианти на Омикрон хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. Така няколко пъти. При срещалите се с вируса или ваксинираните, заболяването няма да е тежко.

По думите му не бива да мислим само за индивидуалното здраве, а за заплахата като общност. “Нищо няма да се промени с нови избори, има едно циклене, трябва да седнем и да говорим. Трябва да намерим общи цели, по които мнозинството да постигне съгласие”, подчерта той. И определи маймунската шарка като периферен проблем по отношение на епидемичната обстановка.

Симидчиев призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни. И прикани да седим повече навън и да не се скупчваме с много хора на едно място.

снимка Архив

Similar Posts