| | | |

Делян Добрев: Г-жа Нинова стана обект на ужасяващи подигравки във Фейсбук, дори ми стана жал, но само тя не знае, че ДДС не сваля цените

„Щетите от това правителство ще продължат една година след като то вече не е на власт“

Това заяви по време на брифинга на ГЕРБ Делян Добрев. Той коментира проблема с Данъка добавена стойност, който се отразява негативно не само на цената на хляба, но и на туризма и на други сфери.

„Намаленият ДДС не намалява цените и това е доказано в света. То е доказано от теорията, доказано е от практиката. Това е факт, който госпожа Нинова не знае. В събота и неделя тя изпадна в една много комична ситуация да обеснява как цената на хляба е паднала с 20%, което е грешно поне поради три причини.

Първата е, че както вече ви казах намаленият ДДС не сваля цените. Това е подкрепа за дадения сектор – за хлебари, за мелничари и т.н. Защото в крайна сметка те обират намалението. И ако целта е да подпомогнем хлебарите и мелничарите, ние ще свършим добра работа с тези минус 20%.

Второто е, че тя като юрист би трябвало да знае, че един текст в закона влиза в сила, след като е публикуван в Държавен вестник. Тя е юрист, искам да напомня, и социалист, може би повече социалист, отколкото юрист и затова се обърка по този начин, защото не можеш да очакваш закон, който ще е публикуван в Държавен вестник най-рано във вторник, тоест днес, да важи от миналата събота“, поясни Добрев.

„Тя дори стана обект на ужасяващи подигравки във Фейсбук. На мен дори ми стана жал, да ви кажа честно“, допълни той.

По думите на депутата от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър хората ходят в магазините и знаят, че в големите вериги магазини непрекъснато има минус 20% промоция на хляба.

„Тоест, оказа се, че тази отстъпка е била стандартната във веригата и няма нищо общо с намаленото ДДС, което влиза в сила вторник, забележете, а отстъпката е от предната събота“, обърна внимание Добрев.

„Тези 20% върху хляба и върху хлебните продукти няма да окажат никакво влияние върху цените и върху инфлацията“, категоричен бе той. „Това обаче, което ще окаже влияние, и нещо, с което ние се гордеем е, че при гласуването на Закона за държавния бюджет успяхме да спасим икономиката на страната, като по предложение на ГЕРБ ограничихме цената на електроенергията за бизнеса до 250 лева.

Цената на тока за вчера беше 700 лева, за миналия ден беше 800 лева. Зимата вероятно ще стане 1000 лева, бизнесът ще плаща 250 лева. Това е спасение за икономиката, това е „ръчна спирачка“ за инфлацията. Благодарение на нас като опозиция, инфлацията в България още от следващия в месец в проценти ще започне да намалява, цените ще се успокоят.

И това е нещо, което ние твърдим в последната една година, че инфлацията е поради некадърност и корупция. Заради некадърност те не успяха да овладеят цените на енергийните ресурси. Една година ние обедняваме два пъти по-бързо, отколкото средното в Европейския съюз.

Ние първо сме най-бедните, второ обедняваме два пъти по-бързо, отколкото в ЕС. Защо? Защото те една година не вземат предвид това, което им казваме.

Инфлацията ще започне да намалява благодарение на предложението, което ние дадохме и което беше подкрепено от над 200 депутати, защото те най-накрая разбраха, че ние имаме най-добрите решения за икономиката на страната“, отбеляза Делян Добрев.

Similar Posts