| | | |

Христо Гаджев: Година и половина преди края на Плана за възстановяване имаме 0 лева

Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ заяви пред NOVA NEWS, че Планът за възстановяване е бил преформатиран от служебните правителства, след това още веднъж от правителството на Кирил Петков: „Или година по-късно, отколкото следваше”, посочи депутатът.

По думите му обаче има нещо доста по-притеснително. „Самият план трябва да приключи 2024 г, а до момента усвояването и контрактуването на средства е равно на 0 лева. Година и половина преди края на плана имаме 0 лева”!

„На миналия МС се прие постановлението, което определя кои са отговорните органи за изготвянето на тези законопроекти. Срокът по някои от тях е чак 30 септември да бъдат готови.

Къде спа правителството през последните 7 месеца, при положение че знае, че тези законопроекти са важни? Това ли им е спешността?” Това попита той по повод законопроектите, необходими, за да започне страната ни да получава парите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той отрече ГЕРБ да има вина за това, че България ще получи по-малко средства по този план заради правната рамка, която е подписало правителството ѝ:

„Ние сме подкрепили рамката такава, каквато е била предложена от ЕК и подкрепена от държавите-членки. Ако бяхме казали нещо различно, щяхме да блокираме Плановете за възстановяване и устойчивост на целия ЕС, което не би било най-хубавото нещо, което България да направи. Само че след това другите държави са преговаряли, представяли са данни и т.н”, посочи Гаджев.

снимка Архив

Similar Posts