| | | |

Борис Джонсън подаде оставка: Трябва да има нов лидер на партията и нов премиер

Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка, предаде БТА.

„Трябва да има нов лидер на партията и нов премиер. Процесът трябва да започне сега и аз ще остана, докато новият лидер бъде избран”, заяви той.

Малко преди да обяви, че подава оставка, беше съобщено, че той е започнал да назначава нови министри в кабинета си, включително и трети министър на образованието за последните три дни, предаде Ройтерс.

Джонсън, който беше принуден да се оттегли, след като негови министри и депутати от Консервативната партия подадоха оставки или оттеглиха подкрепата си, назначи Грег Кларк за министър по въпросите на жилищното строителство и Джеймс Клевърли за министър на образованието.

Заради сътресенията в центъра на властта във Великобритания, във вторник вечерта Джонсън назначи за финансов министър Надим Захауи, който преди това оглавяваше министерство на образованието. Вчера Захауи е казал на Джонсън да напусне, а днес той отправи призива си публично.

Освен това във вторник премиерът назначи Мишел Донелан на мястото на Захауи в министерство на образованието, но на следващата сутрин тя подаде оставка, като заяви, че Джонсън трябва да си върви.

снимка Архив

Similar Posts