| | | |

Изтрещяване: Корнелия Нинова вече се вижда премиер

Ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен третият, по желание на президента, ще положим всички усилия да водим преговори за редовен кабинет.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилия 3 часа Националeн съвет на партията.

Очакваме мандатоносителя от “Продължаваме промяната” да проведе разговорите докрай и да гарантира 121 депутати най-малко. Ако те не осигурят такава подкрепа, утре няма да бъде внесен кабинет. Ако такава подкрепа бъде осигурена, Националният съвет реши – одобрява програмата за правителството. Доволни сме от нея заради силния социално-икономически пакет, заяви лидерът на БСП

Удовлетворени сме, че в програмата намери място наше предложение – да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация с оглед българския национален интерес, подчерта тя.

Ако се стигне до кабинет, НС потвърди четиримата министри и вицепремиерското място, продължи Нинова.

БСП ще поиска и по-стегнато да се вземат решения в коалицията чрез специалния секретариат към коалиционния съвет, но с уговорката, че ключови решения от националната сигурност и за външна политика ще се вземат само след обсъждане на коалиционен съвет.

А на въпрос как ще се разделят четирите министерства, които ИТН освободи след излизането си от коалицията, Нинова каза: Зависи

Припомняме, че на днешното заседание на НС на БСП, председателят на партията Корнелия Нинова е обявила разговор с кандидата за премиер на ПП Асен Василев, в който той й е казал, че ако до довечера има гарантирано мнозинство, утре ще внесе проект на кабинет със структура и министри. “Ако няма, утре ще върне неизпълнен мандат. Ако се гарантира мнозинство, разговорите са, че БСП запазва четирите министерства, които имаме досега”, каза още тя.

Относно министерските места на ИТН и тяхното преразпределение, според нея е тема на допълнителен разговор и към момента не може да каже.

снимка Архив

Similar Posts