| | | |

Лена Бориславова да даде факти за “4-хилядниците”, или прокуратурата да се заеме

След като преди дни началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, заяви в интервю, че руската държава плаща на политици, политолози, обществени лица и журналисти, от Съюза на българските журналисти споделиха позиция, в която призовават Бориславова да борави с конкретика по въпроса.

Ето какво пише Снежана Тодорова, председател на СБЖ:

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия.

А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

Вече дни наред едно интервю не на случаен коментатор, а на началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков – Лена Бориславова, разбунва духовете у нас, и без това силно поляризирани и екзалтирани от войната в Украйна и от многоспектърното ѝ отекване върху икономическия и политическия живот в страната ни.

Скандално е твърдението на г-жа Бориславова, изразено в нейни изявления пред авторитетна българска медия, че Русия плащала по 4000 лв. на обществени коментатори, включително и журналисти, за да отстояват руската гледна точка в настоящия конфликт.

Трябва изрично да се отбележи, че г-жа Бориславова не е аргументирала думите си с никакви факти, с никакви доказателства, позовавайки се на станалия вече дежурен в последните дни параван на поверителната информация.

Подобно хвърляне в общественото пространство на бездоказателствени обвинения, жигосващи с клеймо цели гилдии и професионални общности (политици, политолози, журналисти и др.), е брутална практика на обичайния „черен пиар”, който цели да отклони вниманието на публиката от същинските обществени болежки –в случая, негативния ефект върху българския национален интерес на редица действия на кабинета в оставка –и да го насочи в определена пропагандна посока.

В СБЖ сме убедени, че такива инсинуации са крайно разрушителни и вредни за демократичното развитие на нашето общество.

Настояваме г-жа Бориславова да излезе с ясна и конкретна аргументация на твърденията си!

снимка Архив

Similar Posts