| | | |

ПОЗОР! Депунизацията се отлага: “Продължаваме промяната” и ДБ клекнаха пред БСП за Русия, ще искаме прошка от Митрофанова и Путин

Поставихме този въпрос и “Продължаваме промяната” (ПП) го прие – да бъдат направени всички възможни усилия за възобновяване на отношенията с Русия и за стартиране на преговори за нов договор с “Газпром”.

Това заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов. С уточнение – не казваме, че трябва задължително да има доставки от “Газпром”. Депутатът се съгласи как имало морален аспект що се отнася до Русия и безбройните жертви, които Путин причини в Украйна, но и прагматичен – трябвало да бъде осигурено “топлото”. Съответно, повтаряната от него дума беше “неутралитет”.

Никой не можа да разбере този шпионски скандал, продължи Гуцанов. Кои са българите, кои са участвали, попита той. На въпрос на БНТ за закритото заседание на парламента по въпроса и не е ли станало ясно, Гуцанов отрече дори представяне на доклад на ДАНС и обвини Кирил Петков, че действал еднолично.

При въпрос за твърдението на депутата от “Демократична България” Иво Мирчев, че имало български държавник на много висока позиция, който работи за Русия, Гуцанов разви теорията как можело такъв човек да се ползва за двоен агент.

Червеният депутат разви тезата как България трябвало да има добри отношения с всяка една държава по света. И заключи, че най-реалистично е да има правителство с шест месеца програма, която определи за “суперамбициозна”.

Осигуряването на мнозинство е ангажимент на мандатоносителя. Ние имаме нашите 26 народни представителя и ще гласуваме така, както сме се разбрали по всички параметри, ние сме предсказуем партньор, подчерта Гуцанов.

Около 2-3 ч днес следобед ще имаме по-конкретни разговори относно министрите, обясни той. По думите му, последният въпрос ще бъде обсъждането на личностите за министерските постове.

Да, вярно е, че до голяма степен ще запазят своите позиции по-голямата част от министрите на БСП, каза Гуцанов. За четирите министерски кресла на “Има такъв народ” не са водени разговори, каза той.

Гуцанов обясни, че БСП подкрепя законопроекта за промени в КПКОНПИ, който е нужен и за да бъде осъществена съдебната реформа.

По въпроса дали БСП очакват трети мандат, той отговори, че това е решение на президента, но по-добрият вариант е първият мандат на ПП да събере нужното мнозинство.

Той коментира и социологическо проучване за нагласите на избирателите в този момент.

БСП е единствената политическа партия от управляващите, която вдига сериозно своето присъствие – с близо 2%. Това говори, че сме действали адекватно и нашите политики са оказали своето влияние, смята Гуцанов.

Той допълни, че икономическите успехи по предложените политики на БСП са постигнати заедно със съвместните решения на коалицията.

Войната в Украйна оказа своето огромно влияние и ние няма как да пренебрегнем това, смята депутатът. Той обаче е категоричен, че в БСП не съжаляват за позицията си.

Успяхме да направим така, че да не тръгне нито един патрон към Украйна. Смятаме, че България трябва да бъде максимално неутрална, въпреки че е член на НАТО, този конфликт не е между НАТО и Украйна, а между Русия и Украйна, смята Гуцанов.

Правилната позиция на БСП е, че България трябва да е максимално неутрална и да поддържаме дипломатически отношения с всяка една държава в света. Не можем да си позволяваме резки движения. Видяхте какво стана с доставките на газ, ние имаме нужда от енергийни ресурси, допълни депутатът.

И попита – защо другите държави, с изключение на България и Полша, не прекъснаха отношенията си с “Газпром”?

По време на преговорния процес ние поставихме тези въпроси – трябва да бъдат положени всички усилия за нормализиране на дипломатическите отношения между България и Русия, и заедно с това, да възобновим отношенията с “Газпром”, обясни Гуцанов.

По повод искането на оставката на председателя на ДАНС, той попита – ако имаш шпиони, които си хванал, кои са българите от наша страна. Службите трябва много внимателно да вършат своята работа, защото един разкрит агент, може да бъде използван за други цели.

Според него, стигането до изгонването включително и на руски учители “минава всички граници”

снимка Архив

Similar Posts