| | | | | |

ПП готвят саморазправа с журналистите: залагат в програмата си „блокиране на медии“

Явно „Продължаваме промяната” ще продължат да си служат с репресивни мерки срещу различното мнение за управлението им
След като от „Продължаваме промяната” заплашваха журналисти със затвор, сега решиха, че е по-лесно да блокират цели медии, което е абсолютно недопустимо в една демократична държава.

Явно саморазправата на ПП с журналистите няма да приключи, докато все пак не приемат Закон, който да заглуши неприятелските им медии и обективни мнения, пише Трибюн.

В програмата на Продължаваме промяната се предвижда в онлайн медиите и социалните мрежи да има персонална солидарна отговорност на авторите и издателите за съдържанието. Сред наказанията се посочва и блокиране на медии. Това става ясно от т.4, раздел Култура на шумно рекламираната програма за управление на ПП, която получи 100-процентната подкрепа на БСП и ДБ.

„Разработване на промени в Закона за електронни медии: включване в обхвата на закона на онлайн медиите и социалните мрежи, персонална солидарна отговорност наавторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Публичния регистър на медиите, публикуване на месечни отчети”.

По всичко личи, че новата тройна коалиция, подкрепена от отцепниците от ИТН, въвежда т.нар. „медийно законодателство“, което видимо е насочено срещу разчистване на неудобно мнение.

Не е ясно как точно ПП ще налагат контрол на социалните мрежи, но по всяка вероятност си представят, че ще могат да блокират всеки с по-различно мнение. Това вече се случва, макар и в единични случаи, но явно трябва да го очакваме масово.

Т.2. от законодателната програма в раздел Култура пък предвижда до 25 ноември 2022 г. да са факт „промени в медийното законодателство, които засягат правната регулация на онлайн медиите и социалните мрежи“.

Законодателната инициатива на ПП предвижда да търси „персонална солидарна отговорност“ на авторите и издателите за съдържанието, пише в краткия драфт на законодателната програма. Като и тук не става ясно, какво точно ще представлява тази персонална отговорност и на какво основание ще се носи тя.

Този законопроект, заложен в програмата на Асен Василев, напомня за българския Магнитски, който също беше сътворен от предложението на ПП за премиер. Припомняме, че в него държавата можеше да отнеме имущество без съд и присъда. Явно „Продължаваме промяната” ще продължат да си служат с репресивни мерки срещу различното мнение за управлението им.

Similar Posts