| | | |

Арести на пияни и дрогирани шофьори и десетки хванати с нарушения

Ден след старта на мащабната акция на МВР срещу пияни и дрогирани шофьори – арести и десетки установени нарушения. Броят на водачите, засечени след употреба на алкохол и наркотици, постоянно расте, съобщават от Нова тв

По време на проверките голяма част от шофьорите обаче отказват да бъдат тествани за употреба наркотици. Така се разминават само с парична санкция и отнемане на книжката. Но не могат да стигнат до съд.

Близо 20 екипа на КАТ сменят позициите си на всеки час и половина. Така действат в София от вчера следобед.

Всеки водач задължително се тества за употреба на алкохол, а за наркотици – по преценка на полицаите.

В Сливен действат по друг начин – полицаите спират за проверка основно на входовете и изходите на града.

„До настоящия момент има доста санкционирани водачи. Трима са установени да управляват след употреба на алкохол, установили сме и трима неправоспособни”, каза главен инспектор Илиян Николов, началник на Пътна полиция в Сливен.

Сред фрапиращите нарушения от началото на акцията е гонка от късно снощи по булевард „България” в София, след която трима мъже са засечени в лек автомобил с полицейска лампа в купето и две радиостанции.

„При извършената проверка е установено, че зад волана се намира 40-годишен гражданин. С двама спътника на 30 и 37 години”, заяви комисар Радослав Начев, зам.-началник на Пътна полиция в София. „За случая незабавно е докладвано, като са извършени процесуално следствени действия. Мъжете са задържани за срок до 24 часа”, обясни още комисар Начев.

Броят на нарушенията в цялата страна постоянно се променя. В София са били засечени само двама дрогирани шофьори. Други седем обаче са отказали да бъдат тествани за наркотици. Така се разминават само с административна санкция.

„Законът предвижда 24 месеца лишаване от управление на МПС и глоба от 2000 лева”, обясни комисар Начев.

По този начин се избягва наказателно преследване и евентуална присъда.

снимка Архив

Similar Posts