| | | |

Жесток скандал между Делян Добрев и Даниел Лорер

През последните 6 месеца казахме, че няма да направим компромис с корупцията. С това казахме, че няма да има компромис и го отстоявахме. За съжаление ИТН реши, че няма да работи в тази посока. Това означава, че нямахме мнозинство и не постигнахме консенсус с тази партия.

Това каза министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер от ПП пред БНТ в “Панорама”.

“Може да имаме неразбирателство в определени теми, както не сме еднакви с другите партньори, но никой от тях не е поставил правителството под въпрос. Единствено ИТН каза, че има личностни проблеми, не им се дават пари за пътища, няма диалог и затова си отиват”, заяви още той.

“Нас не ни е страх да управляваме. Това, което разбрахме е, че е изключително трудно и на практика невъзможно да се намери мнозинство за прозрачна България. Очевидно не говорим за втория мандат на ГЕРБ, защото никой не иска да говори с тях. Нашият опит показва, че е много трудно да се намери управляващо мнозинство в този парламент”, допълни той.

“Ако третият мандат покаже интерес на България да вървим без корупция ще се отзовем. Президентът ни отправи чудесно пожелание, но на практика е невъзможно. Планът на възстановяване изисква реформи. От тези 22 реформи, някои са в парламента, други се обсъждат, а трети се подготвят. Подготовката на тези реформи не може да се случи в рамките на седмица-две. КПКОНПИ и обществените поръчки са неделима част от реформите за тази година”, обясни министърът в оставка.

“20-тина държави в Европа, както и България, се справят добре с ковид кризата и са получили по-малко пари. За цената на бензина – той в момента е оръжие на геополитическа война. Русия се опитва да се наложи на Европа. Истинският въпрос е защо България е оставена едно десетилетие да бъде зависима само от една държава. Тази зависимост ни постави в това състояние. Това ще отнеме известно време, но трябва да се запитаме защо доставчикът доставя на тази цена”, каза Лорер.

“Азерският газ най-после ще започне да влиза в България. Заедно с американския газ”, посочи Лорер.

“Те направиха едно театрално действие, защото газ не потече”, включи се Делян Добре от ГЕРБ.

Представителят на ПП не успя да отговори на контрата от страна на депутата на ГЕРБ и водещият смени темата. Лорер поиска да изтъкне, че ПП са успели да вдигнат пенсиите, за разлика от ГЕРБ, но Добрев отново го смълча.

“Едно време и Румен Гечев направи пенсиите 3000 лв. на ден. Скоро и с вашите пенсии ще може да се купуват два хляба. 8% е инфлацията в Европа, а 16% е при нас. Какви смели депутати? Вие ги купувахте на килограм? Кой с постове, кой с биткойни. Накрая президентът ще сърба попарата, защото неговият кабинет ще отговаря. Жал ми е за него, да ви кажа. Вече никой не пита колко е цената на газа, въпросът е дали ще има”, допълни депутатът от ГЕРБ.

“90% от конекторът беше готов. Направихте 10% и отидохте да се снимате, за да не се снима президента. Това откриване ли е? Къде е газа? Този обект не е завършен. По една магистрала можеш да минеш, по път можеш да минеш, а тук газ не минава”, каза още Добрев.

Той също заговори за Плана за развитие и за това, че може да не бъдат усвоени парите от него, защото Асен Василев го е забавил.

“Това, което аз знам е, че геотермалните енергии, са идея на един съученик на Асен Василев от “Харвард”, който прави това в Турция. Ще се забавят парите, защото някой иска да вкара 1,5 млрд. за лобистки неща на съученици. Служебното правителство ще отреже или глупавите батерии или геотермалната енергия”, допълни Добрев.

“Това, което ГЕРБ не споменават е това, че Планът на възстановяване имаше много клаузи за газ. Слава Богу, това няма да се случи. Цяла Европа установява, че това е грешно. Щяхте да ни вкарате в газова зависимост от Русия отново”, каза Лорер.

Similar Posts