| | | |

Радев чака днес 8 юли в 17.00 часа Василев да представи проекто-кабинета. Все още няма 121 депутати

Днес, 8 юли в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, разговорите за формиране на кабинет “Василев” продължават и към този момент, но засега няма осигурена подкрепа от 121 депутати . Това разкри самият кандидат за министър-председател Асен Василев и уточни, че Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета му.

Самият Василев до късно снощи продължаваше да не знае изпълнен мандат ли ще връчи на президента или празна папка. По никакъв начин това не било подсказано и на държавния глава.

Ако няма осигурена подкрепа от 121 депутати, той няма да обяви имената, категоричен бил Василев пред своите. Потвърди го няколко пъти и в публичните си изявления от сряда насам. По последна информация 4-ма не стигат на “Промяната” за второ правителство с нейния мандат в този парламент.

Всеки депутат има глава на раменете, има съвест и трябва да прецени дали иска да подкрепи програмата, която представихме, каза Василев в четвъртък следобед, когато участва в заседанието на бюджетната комисия на парламента.

Разписаната ясна програма да донесе подкрепа от отделни депутати в 12 без 5 – това пък било очакването на Кирил Петков, стана ясно от неговите изявления вчера.

“Не сме спрели да говорим с абсолютно всички независими депутати. С групата на ИТН, мисля, непрекъснато се водят разговори и покани към тези хора”, обясни той. Много искал разговорът да не е “Подкрепяте или не”, а за ясните политики и стратегията, разписани по дати и в законопроекти.

Сигнал за разочарование обаче дойде от “Демократична България” въпреки обявено принципно съгласие за кабинета “Василев”.

По-малко от 24 часа преди Асен Василев да се яви в президентството, съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че с тях още не са водени разговори за състава. Но има и по-сериозен пропуск, изтъкна той:

Не са коментирани и въпроси как би функционирало като процес на вземане на решения такова управление. Това е нещо, което за нас е важно. Смятаме, че е фундаменталната причина, по която се разпадна досегашната коалиция, беше недобре изграденият модел на вземане на решения и комуникация.

Все още не е съобщен и съставът на проектокабинета. Сигурното е, че Кирил Петков ще намери място в него, но какво ще бъде то, също все още не е разкрито. Най-вероятно министрите от „Има такъв народ“ ще бъдат заменени, както и вътрешният министър Бойко Рашков, който е предложението на ПП за шеф на КПКОНПИ.

БСП запазват досегашните ресори и министри.

снимка Архив

Similar Posts