| | | | |

Шокираща версия: Има вариант Георги Семерджиев да се измъкне без наказание

Законът не е врата в полето, той просто трябва да се прилага. Време е да спрем да се оправдаваме със законовата уредба.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев във връзка с тежката катастрофа в София, при която загинаха две момичета.

снимка Архив

По думите на Демерджиев на първо място трябва да има воля и организация, за да бъдат предотвратени подобни инциденти, и предупреди, че ако не се предприеме нищо конкретно, такива неща ще продължат да се случват.

Според него Георги Семерджиев с нищо не може да бъде толкова ценен, за да му се позволява да извършва толкова тежки престъпления. И допълни, че трябва да бъде проверена и информацията, според която той е бил подпомаган от полицейски служители.

Трябва истинска отговорност, трябва да се понесе цялата тежест на закона, защото това е пътят към превенцията, подчерта бившият служебен министър на правосъдието.

Той бе категоричен, че системата в момента не работи по никакъв начин и даде пример със случая с прокурорския син от Перник.

По отношение на задържането на Георги Семерджиев, юристът изказа недоумение защо е трябвало той да бъде арестуван часове по-късно и защо не е била предприета превенция срещу него предвид огромния брой нарушения на пътя, които е имал.

Ако такова лице не може да бъде спряно, какво остава за “по-скромните” нарушители на пътя? Силно се надявам това да не е поредният случай, в който накрая няма да има годни доказателства, каза още Иван Демерджиев.

Според него е възможен сценарий, при който Георги Семерджиев да пледира, че не е шофирал в момента на катастрофата, и като цяло да се развият най-различни версии. Но уточни, че е важно дали в кръвта му ще бъдат намерени остатъци от наркотични вещества.

На въпрос дали делото може да се проточи, Иван Демерджиев поясни, че това зависи от темпа и начина на работа на правоохранителните органи.

В заключение отбеляза, че ако бъде признат за виновен, Георги Семерджиев може да получи до 20 години затвор.

Similar Posts