| | | | |

Вместо акции на булевардите и съмнителни статистики, Рашков да направи акция в МВР

Знаете ли какво правят в парламента, когато не желаят да разкрият истината за поредната схема? Създават комисия! А знаете ли какво правят в МВР след всяко тежко произшествие? Организират мащабна акция и започват да проверяват всичко живо наред! А знаете ли какъв е резултатът от това? Никакъв!

Нито комисиите, нито мащабните акции могат да решат какъвто и да е проблем. Защото, за да бъде един проблем решен, на първо място той трябва да се формулира, след това да се анализира и накрая да бъде предложено решение. И да не забравя – винаги е почтено, когато някой, който не си е свършил работата се извини или подаде оставка.

Зловещата катастрофа на бул. „Черни връх“ в столицата , при която татуиран безхаберник уби две момичета на тротоара, направи пълна дисекция на част от българската действителност. /Наблягам на част, тъй като има хиляди българи, които работят за собствения и този на държавата просперитет и възпитават децата си в този дух. Въпреки всичко!/

Какво видяхме под отломките на джипа на Георги Семерджиев?

-Пълно неглижиране на Закона и правилата на движение.

Българската книжка на Семерджиев е отнета от 2005 г., но до момента на катастрофата той не само е шофирал активно, но и е бил спиран достатъчно често от служителите на реда. Въпреки това не е получил по сериозно наказание.

Семерджиев е хващан 6 пъти без книжка и има 80 отнети точки (при максимални 39 в талона).

На 16 май 2012 г. е спрян в София и са му съставени два акта заради това, че е карал без регистрационни табели (наложена му е глоба в размер на 200 лв.) и че е шофирал без валидна книжка (за което е глобен с 300 лв.).

Столични полицаи са го спрели отново на 18 януари 2014 г. Наложена му е глоба от 30 лв. заради това, че не е върнал международната си шофьорска книжка, след като тази в България вече му е била отнета.

На 6 юни 2014 г. е засечен отново от полицаи в Несебър, които са установили същото нарушение. Глоба не му е наложена, но документите са изпратени на прокуратурата.Малко по-късно столичната полиция му налага серия от глоби на обща стойност 120 лв., когато е спрян за проверка и са установени различни нарушения като не е носил и документи.

Няколко месеца по-късно, на 18 септември 2014 г. отново е спрян за проверка в София като му е наложена глоба в размер на 1000 лв., а материалите са изпратени на Софийската районна прокуратура, която е образувала досъдебно производство.

През 2016 г. срещу него е образувано още едно досъдебно производство, но няма информация до къде е стигнало то.

През последните години при различни проверки, за които е бил спиран, полицаите са установили серия от нарушения – че е шофирал неправоспособен, че е минал на червен светофар в София. Образувано е и друго досъдебно производство, след като проверка е установила, че автомобилът му е бил със затъмнени стъкла, а той е управлявал под въздействието на наркотици.

От началото на тази година са му съставени 3 фиша – че автомобилът му е със затъмнени стъкла, че не носи документи и че не е минал задължителния годишен технически преглед.

На практика това означава, че институциите които би трябвало да спрат този човек – полицията и прокуратурата , са просто едни регистратори на нарушения, без никаква полезна дейност в случая.

Но всъщност и това не е вярно. Изнесените подробности разкриват, че полицаите не само, че не са направили опит да накажат самозабравилия се водач, но и са прикривали и дори подпомагали нарушенията му.

Тотална проказа в органите на реда

На 11 юни т.г. Семерджиев е спрян за поредната проверка в София и той е представил швейцарска шофьорска книжка. Докато униформените са правили справка обаче, той е избягал с автомобила си и така книжката е останала при патрула. След случая служителите на 7-мо Районно управление са го обявили за издирване. Дали на практика е бил търсен, или издирването е останало само на документи, никой не знае. След катастрофата се оказа,че тази книжка е фалшива.

В тази връзка вътрешният министър Бойко Рашков заяви: “Имам съмнение, че е упражнено необяснимо бездействие“.

Интересно какво трябва да се случи, за може министърът да спре да се съмнява и да се убеди, че доста хора по веригата , която той ръководи не си вършат работата. Не е ли крайно време хората , които стоят начело да си извадят главите от пясъка, да спрат да се „съмняват“ и да поемат ангажименти. Проявеното полицейско „милосърдие“ преди месец, струва два млади живота и няколко разбити семейства.

Всъщност последващите разкрития опровергаха и предположенето за „бездействие“. Защото полицаите от 7 РПУ може и да са бездействали, но това далеч не се отнася за колегите им от 4-то и 1-во столични районни управления. Оказва се , че те са действали изключително активно. Единственият проблем е, че са били от грешната страна на закона.

След първоначалната информация , че Семерджиев не е бил сам в колата, повечето хора си представиха средностатистическа тунингована кифла на предната седалка. И познаха, но само до тунинга. Оказа се, че „кифлата“ е действащ полицай от Охранителна полиция, която не само не е спряла престъпника, но и му е помогнала да избяга от мястото на катастрофата и да се скрие.

И за капак на цялата чалгаджийска антиутопия се оказва, че полицаи от 4-то са отишли до автомивката на Семерджиев, откъдето са взели стълба и са я занесли до апартамента в “Лозенец”, където е живеел.

С помощта на тази стълба Семерджиев се е прибрал през прозореца, тъй като няма ключове. Те били изпаднали при катастрофата и са намерени от разследващите по време на огледа.

Според запознати, полицайката Симона Радева е имала връзка със Семерджиев и го е допускала до секретна информация от службата си. Когато не е била на работа, е оставяла радиостанцията си и така той е можел да подслушва работата на полицейските служители.

В останките от аудито бяха открити синя лампа и полицейска палка. По непотвърдени данни е имало и оръжие , но то е било прибрано екстрено.

Липса на адекватна управленска реакция

Какъв беше коментара на министър Рашков, който всъщност призна за присъствето на Радева, 24 часа след катастрофата и то след като вече имаше публикации по темата?

„Не е приятно полицаи да са толкова близо до криминалния контингент“!

На Рашков може и да не му е приятно, но на въпросната полицайка очевидно й е приятно да излиза с мутри и да се прави на мутра. Тя не пропусна да заплаши през фейсбук профила си всички, които са си позволили да я критикуват, а след това го закри.

Прехвърляне на топката

Дори огромната трагедия не успя да предизвика примирие във войната между прокуратурата и МВР. Двете институции стандартно си размениха упреци и всяка от тях извади статистика, за да покаже каква работа е свършила. Но това не само че по никакъв начин не успокоява обществото, но и затвърдява убеждението на хората, че правосъдие в държавата няма.

Всичко това, което се оказа скрито под отломките на джипа, няма да бъде преодоляно с “мащабна акция” , дори тя да продължи до края на годината. Акцията трябва да бъде проведена първо в МВР и прокуратурата, а след това да се отчита дейност по улиците. Защото актовете на Семерджиев също са били част от “преобладаващите успехи” на полицията, но видно с какъв резултат. А, докато чакате това да се случи, просто се пазете!

Източник: trafficnews.bg

снимка Архив

Similar Posts