| | | |

Свиленски: Ако третият мандат дойде при БСП, ще положим всички усилия България да има правителство

“Колегите от “Продължаваме промяната” положиха неумоверни усилия за това България да има правителство в тази тежка ситуация, която предстои. За съжаление обаче други парламентарни групи решиха, че е по-добре да се играе със стабилността на държавата, отколкото да се приемат закони.”

Това коментира председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в предаването “Още от деня” по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

“Видяхме едно безотговорно поведение на парламентарни групи, които предприеха действия без да оценят последствията”, обобщи ситуацията Свиленски. Той посочи като първо такова действие смяната на председателя на Народното събрание. “И до ден-днешен парламентът няма председател.

В такава ситуация, когато даваш заявка, че даден човек не си върши работата и имаш мнозинство да го смениш, досега би трябвало поне три пъти да сме избрали председател на Народното събрание. Но те хвърлиха Народното събрание в едно безвремие, в което не могат да започнат заседания, комисиите не работят и народни представители не ходят на заседания”, допълни той.

“В момента има едно мнозинство – 123 народни представители свалиха правителството, 126 народни представители свалиха председателя на Народното събрание – да се обединят и да извадят и Събранието, и правителството от ситуацията. Само че те не го правят. Защото българските граждани ще видят тази колаборация между “Възраждане”, ДПС, ГЕРБ – партии, несъвместими една с друга, обединени от една-единствена цел – да рушат”, категоричен бе председателят на парламентарната група на левицата.

“Важното за нас е, че реализирахме много от нещата, които бяхме обещали на българските граждани – промените в социалната политика, промените в икономическата политика, подпомагането на бизнеса, на малките и средните фирми. Всички тези неща, които сме ги обещавали и хората ги чакаха, сега вече са факт. Кога някой можеше да си помисли, че в България ще има навсякъде безплатни ясли и детски градини?

Кога някой си е мислил, че минималната пенсия ще бъде вдигната от 300 лв. преди 1 година на 476 лв. – над 50%? Кога някой си е мислил, че ще падне таванът на пенсиите? Много пенсионери си заминаха от този свят без да си получат заслужените пенсии. Сега таванът се вдигна на 2000 лв., след няколко месеца – на 3400 лв.

Ето това постигна БСП. Тази коалиция даде възможността тези неща да се случат. В програмата, която бяхме подготвили, щяхме да продължим в тази насока и се надявам тази програма наистина да види бял свят”, коментира още Георги Свиленски във връзка с постигнато от досегашното управление.

Той посочи, че е ангажимент на президента да прецени на кого да връчи третия мандат. “Зависи и какви са му амбициите, защото, ако президентът мисли за бързи избори, вероятно ще го даде на парламентарната група, която има най-малък шанс да реализира мандат”, допусна социалистът.

По думите на Свиленски за 22-та закона, които трябва да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост са нужни поне 3-4 месеца парламентарна работа, и няма как в рамките на 2-3 дни, с които президентът евентуално би отсрочил връчването на следващия мандат, да бъдат решени тези въпроси.

“Ако третият мандат дойде при нас, ще положим всички усилия България да има национално отговорно правителство”, категоричен бе народният представител. Той подчерта, че левицата ще говори с всички парламентарни групи от досегашната коалиция, като това изключва ГЕРБ и ДПС.

Свиленски допусна, че при следващи разговори, междуличностите условия трябва да се преразгледат. “Никоя политическа сила не бива да поставя условия кой да е лидерът на друга политическа сила. Или пък поставя условие, че просто не влиза в разговори с тях. Както ние казахме, че не можем да влезем в разговори за второ правителство с премиер Кирил Петков, но не сме казвали кой да бъде”, изтъкна той.

Георги Свиленски коментира още, че трудно се работи в тази ситуация заради липсата на стабилно мнозинство и посочи, че, за да работи парламентът нормално, трябват поне 130-140 народни представители. “Въпрос на майсторлък, въпрос на опит, въпрос на диалогичност, въпрос на желание. Мисля, че БСП отговоря на всички тези критерии и ние бихме могли да се справим с тази тежка ситуация”, подчерта социалистът.

снимка Архив

Similar Posts