| | | |

ШОК: БСП се тресе от жестоки скандали, реабилитира в редиците си разследвана социалистка

Жестоки скандали тресат пловдивската организация на БСП броени дни преди конференцията им, която трябва да избере новото ръководство и да започне да чертае списъци за кандидатски листи – и в случай на предсрочни парламентарни избори още тази есен, и за местния вот догодина

Въпреки разследване от прокуратурата, въпреки дебат в самата левица и гласуване в т.нар. “Другарски съд” в БСП, на бял кон в партията под тепетата се завръща не кой да е, а щерката на позорно шитнатия през март тази година заместник-здравен министър доц. Георги Йорданов – Десислава, чието име стана известно с мащабна машинация за дипломите й.

Години наред Десислава Йорданова лъга и социалистите, и местната власт, че е магистър, с което си спечели апетитен общински пост. И въпреки че стана клиент на прокуратурата, днес тя вече е реабилитирана в БСП – този път като новия председател на жените-социалистки в район “Западен” в Пловдив.

До избирането й се стига след отстраняването на легитимното ръководство на пловдивските социалисти. Последва пълен отчетно-изборен цикъл в структурата, който провежда не друг, а именно баща й доц. Георги Йорданов.

След като Корнелия Нинова нареди, а подчинените й членове на НС на БСП приеха, беше стартирана процедура по отчети и избори в цялата структура в Пловдив. По-късно решението беше обявено за нелегитимно лично от началника на отдел Деловодство Йордан Татарски, който с аргументи обясни, че няма обстоятелства, които да налагат провеждането на неприсъствени заседания на НС на БСП, на които да се взимат решения.

А лично да ръководи процеса бе избран Борислав Гуцанов, който е новият оргсекретар на “Позитано” 20. Гуцанов бе разобличен как кадрува в Пловдив, чрез аудиозапис от съвещание за предстощите избори на БСП там. От скандалния запис стана ясно дори как той съветва при нужда да се влияе върху кворума – в зависимост от това дали е в полза на работната група или обратното.

снимка Архив

Според Гуцанов, ако все пак от Позитано 20 не могат да „пречупят“ пловдивските социалисти и не се получи решение, което да удовлетворява централата, например, не се подписва протоколът от събранието.

Акцент в процедурата се явява подписът на член на работната група и с него се определя легитимността му. А за допълнително подсигуряване на правилни делегати Гуцанов гарантира вписване на „Позитано“ на несъществуващи структури. Черешката на тортата, разказват още местните социалисти, е концепцията на Гуцанов за 25%: “Няма страшно, че няма делегати”, казва той на заседанието. А реакция, че гласът на варненския депутат отеква в записи от такъв разговор, от централата няма.

В четвъртък съветниците на БСП в Пловдив съобщиха скандални данни за действията на работната група, назначена да проведе събранията. От изнесената информация става ясно, че фалшифицирането на документи очевидно вече е наложена практика в редиците на левицата. На заседанието бяха цитирани манипулирани протоколи, графици, списъци, натиск върху редови социалисти и самоуправство.

Включително те определяли кое заседание е легитимно, кое няма да бъде признато и кои социалисти да бъдат делегати. Целта била да се направи всичко възможно, дори и с непозволени средства, критичният към Нинова партиен актив в Пловдив да бъде изхвърлен и заменен с послушен на „Позитано“.

С поименния състав на ръководните органи се е заел лично депутатът Иван Петков-Бебето, сочен за бъдещия председател на БСП в Пловдив. В София обаче са наясно, че без подбор на доверени хора в конференцията Бебето няма шанс да овладее структурата в града, пише Лупа

Similar Posts