| | | |

Рибарите от Ченгене скеле на бунт заради подаръка, който Сандов направи на Петков

В последните дни от своето управление вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов буквално подари плаж “Корал” на Кирил Петков и неговата компания.

Сандов обяви във Фейсбук заповедта си за нова защитена местност – Залив Корал, но така лишава рибарите от поминък, тъй като им забранява достъп до водите на залива, а за сметка на това приближените до премиера в оставка се сдобиват със собствен плаж, пише Труд бг.

“Чухме какво се гласи да прави министърът в оставка. Възмутени сме от намерението за такава заповед! Има ли я, няма ли я- явно никой не знае, но самото намерение е скандално.

Следващият етап е да забранят да живеем и да дишаме, понеже отделяме въглероден двуокис”, заявиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас и предупредиха, че няма да се спрат и пред протести.

Морските вълци коментираха, че една шепа хора си присвояват правото да имат частен къмпинг и частна акватория.
“Искаме изгонването на тези хора, които се правят на стопани на къмпинга и на морето. Това е скандално”, каза кметът на Ченгене скеле Димитър Янчев.

Що се отнася до намерението на псевдоеколозите с такава заповед уж да се опазва тюленът- монах, рибарите са категорични, че той не се е мяркал от близо 50 години в заливите.

“От 50- 60 години този тюлен тук не съществува. Това е толкова смешно-ще доставят от някъде тюлени- монаси, да ги развъждат ли? Смях в залата”, смеят се морските вълци.

Местните рибари определят заповедта на министър Борислав Сандов за лобистка и в полза на приближените на Кирил Петков.

Официалните данни сочат, че тюленът монах за последно е видян преди 47 години в Созопол. Предишното месторазпространение на този тюлен се е простирало по протежение на бреговете на Средиземно и Черно море, навътре в Атлантическия океан, на юг до Кабо Верде (където вече е изчезнал) и на запад до Азорските острови, където също вече няма постоянна популация.

В Черно море изчезва първоначално от крайбрежията на Украйна, Русия и Грузия, след това – от това на Румъния и Турция. За последен път при Созопол е наблюдаван през 1975- та година, а при Калиакра – през 1979- та.

По българското крайбрежие най-голям брой тюлени- 25 наведнъж са били наблюдавани при Созопол в началото на 60-те години. При Маслен нос има едно наблюдение от 1991- ва година.

Национална Асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) в позиция: Премиерът в оставка Кирил Петков иска и морето

Псевдоеколози се правят на стопани

Борислав Сандов допуска в новата защитена зона практикуването на сърф и кайт, а местните твърдят, че с това си действие министърът в оставка задоволява мераците на Кирил Петков и баща му, да карат сърф и кайт в морето пред плажа Корал, необезпокоявани от никого.

Министърът в оставка Борислав Сандов най-арогантно се изсмя на рибарите. Човекът от Мадан, живеещ в София, започна да обяснява по медиите на морските хора, които с поколения са раждани на морето, че заливът Корал е “детската ясла на рибите”.

Сандов манипулира и заблуждава. Кой рибар лови малки рибки, на кой пазар ги продава, кой ги купува и кой българин е виждал в ресторантите малки рибки освен цацата?

Това попитаха от Национална Асоциация Българско Черноморие, след скандалната новина, че се готви заповед, която да забрани движението в морето Корал на рибарските лодки през определени месеци на годината.

“НАБЧ е запозната с проблема на плажа зад залив “Корал” още когато Кирил Петков като водач на диво къмпингуващите на този плаж.

С помощта на Реформаторския блок тогава, с “икономически доклад” пробута тезата, че за да се изплати концесията на този плаж, то трябвало да има минимум 30 ресторанта на ивицата.

Тогава от Реформаторския блок с политически натиск отнеха концесията на току що спечелилия концесионер и така плажът дефакто бе даден на диво къмпингуващи които паркират върху дюните, слагат палатки”, посочиха от Асоциацията.

“Премиерът в оставка Кирил Петков иска и морето. Завземането на територията продължава. Чрез назначения от него министър в оставка Борислав Сандов фактически се завзема морето, за да могат баща и син Петкови, необезпокоявани да карат кайтове.

Това всъщност е окупиране на плажа”, заяви секретарят на НАБЧ Тодор Георгиев пред “Труд”.

От НАБЧ са категорични, че не вярват на фейсбук, а на документи. Тиражираната новина, че имало издадена заповед, не е валидна за Асоциацията докато няма публикувана заповед, която НАБЧ ще обжалва.

“Всеки може да внесе искане за обявяване на дадена територия за защитена. Трябва обаче очевидно да има як политически гръб и интереси. Питаме Сандов:

Защо не се съобрази с решението на комисията в РИОСВ и премахна забраните, които тя прие- за всякакъв вид плавателни средства – сърфове, кайтове и канута и др.

Дефакто остави разрешение за движение само на канута и сърфове- най- вече тези на приятелите му – семейство Петкови.

Въпреки че плашат птиците и те не могат да се хранят”, питат още от НАБЧ.

Similar Posts