| | | |

Символ веруюто на премиера на това правителство се оказаха лъжата, арогантността, липсата на професионализъм и манипулацията

Говорят едно, а правят съвсем друго – това разбрахме през последните 7 месеца за хората на “Продължаваме промяната” във властта.

Това заяви пред БНТ бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.

снимка Архив

“Символ веруюто на премиера на това правителство се оказаха лъжата, арогантността, липсата на професионализъм и манипулацията”, каза тя и даде пример:

“Няма как, когато говориш, че си диверсифицирал доставките на природен газ за страната, да прекратиш договора с “Газпром” и отново да внасяш руски природен газ от Гърция с 30% по-висока цена чрез посредници. Няма как да говориш за нулева толерантност към корупцията и да сключиш договор с “Джемкорп” – офшорна компания с руски капитали.”

Кирил Петков и неговото правителство не доказаха, че са “за” диверсификацията, подчерта Петкова.

По думите ѝ “абсолютна лъжа” е, че правителството на Кирил Петков е изградило гръцката връзка за 6 месеца.

“Този изключително важен стратегически за България проект стана възможен благодарение на политическата воля на премиера Борисов и на правителствата, които той ръководеше. Всичко по отношение на този проект започна на 10 декември 2015 година, когато взехме окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект”, припомни тя и допълни, че строителството е започнало през октомври 2019 година, като изпълнители са били гръцки компании.

По думите ѝ, обществените поръчки са изцяло според законодателството. „Две гръцки компании спечелиха проекта“, изтъкна тя.

„Да обясняват как за 6 месеца били завършили проекта, ние го оставихме почти готов“, коментира тя твърденията на управляващите, че за 12 години управление на ГЕРБ интерконекторът не е завършен.

„На Кирил Петков му остана това да ходи да си направи няколко снимки. Той е добър в едно – в ПР-а. Това се случи вчера“, заяви Петкова.

„Изключително съм притеснена, защото изпълнителният директор (на „Булгаргаз“) заяви, че природен газ за България има осигурен за юли и за август. След което природен газ няма осигурен. Не питаме за цената. Виждаме каква е цената“, посочи Петкова.

„Той каза буквално: „Никой не може да каже дали ще има газ до края на годината“. Това звучи изключително притеснително. Изключително притеснително звучи и това, че „Булгаргаз“ продължава да плаща капацитета по договора, при положение, че не получава доставки“, добави тя.

„Изключително притеснително звучи и това, че дружеството е в ликвидна криза“, каза Петкова и посочи, че „Булгаргаз“ е поискало тегленето на заем от 500 млн. за плащането на доставки на газ, който ще свърши много бързо. Тя заподозря, че някой може да иска фалиране на дружеството.

„Г-н Кирил Петков и неговото правителство на практика спряха договора с „Газпром Експорт“. И в същото време внедриха посредници, които ни доставят руски газ през Гърция, но с 30% по-скъпо“, обясни бившият енергиен министър.

Петкова посочи, че според европейското законодателство до есента хранилището в Чирен трябва да бъде запълнено на 80%. В същото време няма дългосрочни договори за доставка на газ.

“Смятаме, че единственият изход от тази ситуация са предсрочни избори”, заяви Петкова относно политическата ситуация в момента.

“Това правителство наистина е вредно за България и то трябва час по-скоро да си отиде. За да започнем на чисто, трябва да видим какъв е вотът на българските граждани”, добави тя.

Similar Posts