| | | |

СКАНДАЛ: Скопската кметица с БГ паспорт: Стоп за бугаризациjaта

Скопската кметица Даниела Арсовска стана флагман на продължаващите повече от седмица бурни протести в македонската столица срещу т.нар. предложение от френския президент Еманюел Макрон, което България прие, а РСМ трябва да гласува, за да отвори пътя си за преговори за членство в ЕС.

В неделя тя бе снимана пред един от стотиците лозунги “Стоп за бугаризациjaта”, издигнати от недоволните македонци… докато все още държи български паспорт в дома си. Вече 11 години.

Скандалът с Арсовска гръмна по време на предизборната кампания за Скопие миналата година. Тогава тя отрече да притежава наше гражданство, но впоследствие бяха разпространени снимки от страниците на пасавана. Беше разкрит и постоянният й адрес у нас – в гр. Петрич, на улица “Цар Борис III”.

На същия адрес са регистрирани нейният съпруг Ангел и 17-годишният им син Мартин, които също са придобили българско гражданство. В българския си паспорт кметицата на Скопие е с името Даниела.

Разкритието за двойното гражданство на Даниела Арсовска, която се яви като независим кандидат с подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, бе направено в хода на предизборната кампания от управляващата партия СДСМ, която издигна досегашния кмет на Скопие Петре Шилегов.

На пресконференция дни преди втория кръг на местните избори през 2021 г. депутатка от СДСМ на Зоран Заев излезе с твърдението, че „Даниела Арсовска“ има българско гражданство и че „цели десет години е имала резервна татковина“, както и че е почетен консул на Унгария – страната, в която избяга бившият премиер Никола Груевски, който също е от ВМРД-ДПМНЕ.

Тогава бе призована да се оттегли от кметската надпревара, но Арсовска излезе с обещание само да напусне консулството в Будапеща.

Градоначалничката, която не пуска българските си документи, е родена през 1979 г., и е икономист по образование. През 2014 г. е избрана за председател на Македонските стопански камари, през 2015 г. става председател на Македонския съюз на организации на работодателите.

Арсовска има богата международна кариера, а на национално ниво от 2016 г. е представител в Националния съвет за европейска интеграция, припомня “Струма”.

Similar Posts