| | | |

Янаки Стоилов: Не съм изненадан от решението на ВСС за Иван Гешев

Не съм изненадан от решението на ВСС за Иван Гешев, защото разположението на силите в съда предполагаше този резултат.

Това коментира в студиото на “Денят започва” конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

По думите му самата инициатива е изиграла важна роля, защото дълго време се е твърдяло, че главният прокурор е недосегаем.

“За мен е удовлетворително, че и Конституционният съд, и Върховният административен съд потвърдиха правото на министъра на правосъдието да може да задвижва такава процедура. В нея няма никакво нарушение на разделението на властите. Както се видя, ВСС, като орган за управление на съдебната власт, е единственият, който може да се произнесе по същество и той взе своето решение”, заяви Янаки Стоилов.

Това е един превантивен сигнал по отношение както на сегашния, така и на бъдещите главни прокурори – че има механизъм, при който мандатът на главния обвинител може да бъде подложен на преценка заради тежки нарушения и неизпълнение на задълженията, смята Стоилов.

Той коментира думите на Иван Гешев, че аргументите срещу него са “правно нищо”:

“Не искам да влизам в тази полемика, защото я водех като министър на правосъдието – достатъчно ясно съм заявявал своите позиции. Мисля, че всеки човек на такава висока позиция, дори и да не става дума за съставомерни деяния, дължи публичен отговор на някои въпроси.”

Предложението за разследващ главния прокурор орган не налага конституционни промени, а предвижда на длъжността да бъде назначен съдия, изпълняващ длъжността на прокурор.

“Конституцията съдържа механизъм, който дори не предполага да се стигне до обвинение за престъпление, за да се търси отговорност от лицето, което ръководи системата на прокуратурата”, уточни юристът.

Стоилов изрази притеснение, че в парламента все още няма задвижена процедура за излъчване на членове на ВСС. Времето в живота и политиката е много важно, защото всяко действие, предприето в неподходящия момент може да доведе до тежки последици, коментира той.

По думите му съдбата на последното правителство е свързана именно с недооценяването на ролята на времето.

снимка Архив

Similar Posts