| | | | |

Андрей Новаков за скандала с “Юбер”: Макрон дължи обяснения

Скандализиращите факти около “Юбер” да удължат политическия сезон в Брюксел – това очаква евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. По думите му в много кратки срокове Комисията по транспорт трябва да включи разкритията в дневния си ред и те да бъдат обсъдени, “включително с представители на Европейската комисия”.

снимка Архив

“Първият човек, който дължи много обяснения, е президентът Макрон – от времето, в което е бил министър на икономиката. Да не вземе да се окаже, че през цялото това време сме били прави – че пакет “Мобилност”, който беше измислен, иницииран, подкрепян и прокаран от президента Макрон, също е едно лобистко законодателство, което, да кажем, създава предимства пред едни компании, например френски, спрямо други компании, например български. Защото така изглежда към момента.”

Това коментира Андрей Новаков в предаването “Преди всички” на БНР. Според него Макрон дължи обяснения не само за таксиметровите услуги, а за всичките си действия като министър, включително за пакет “Мобилност”.

“Ако изнесеното е истина, за това как един еврокомисар съгласува действията си като еврокомисар с оглед на това, че му бъде обещана работа след време, когато се пенсионира, е просто скандално”, подчерта Новаков, визирайки замесеното в скандала име на бившия нидерландски комисар Нели Круз.

“ЕС е много повече от това да трудоустроим един човек, когато напусне работа“, каза той.

Допреди седмица Франция председателстваше Съвета на ЕС и това хвърля сянка върху всичко, което постигнаха, смята Андрей Новаков.

“Всяко мълчание, с всяка изминала минута увеличава щетите. Килимът вече е запален. Президентът трябва да реагира и да обясни какво се е случило и истина ли е.”

“Юбер” скандалът завари френският президент Еманюел Макрон точно пред първия, макар и неуспешен на финала, вот на недоверие на правителството и подхрани гнева на наскоро обединилата се лява опозиция, която му отне парламентарното мнозинство.

В навечерието на националния празник на Франция в традиционното си интервю Макрон няма как да избегне темата за задкулисния лобизъм в полза на американската транспортна компания. Очаквано реакциите на разкритията са много силно нажежени, обобщи кореспондентът на БНР в Париж Юлия Талева.

снимка Архив

Similar Posts