| | | |

ЗА ПРИМЕР! Премиерът на Румъния: Ще има достатъчно газ, за да покрием енергийните си нужди през зимата

Румъния ще има достатъчно газ в националните хранилища, така че да бъдат задоволени енергийните нужди през зимата, заяви днес премиерът Николае Чука, цитиран от агенция Аджерпрес.

Чука съобщи, че днес рекордните 70 процента от газа, добит в страната, са били изпратени в националните хранилища.

„Към момента депата за газ метан са пълни на 47 процента, което означава, че нашата страна е действала много по-бързо от графика, който Европейската комисия определи за страните членки. Целта за 1 август е 46 процента, а Румъния я е надхвърлила още през първата половина на месец юли.

Изпреварваме европейския график за натрупване на резерви за зимата, тъй като голяма част от добития в Румъния метан се съхранява. Днес рекордните 70 процента от газа от местния добив бяха изпратени в националното хранилище”, написа Чука във Фейсбук.

По думите му Румъния ще успее да изпълни предсрочно целта, поставена на европейско равнище, до 1 ноември газовите хранилища на страните членки на ЕС да бъдат запълнени най-малко на 80 процента.

„Запазвайки този ускорен темп, ще успеем да постигнем този процент дори преди крайния срок“, прогнозира румънският премиер.

снимка Архив

Similar Posts