| | | |

Със задна дата от 1 юли КЕВР утвърди рекордна цена на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената на газа с 32%, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Това стана на заседание днес при закрити врата.

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За м. юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh.

Този месец „Булгаргаз“ поиска цена от над 186 лева за мегаватчас, при над 141 лева през юни.

Основната причина за повишението на цената за м. юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна, пише в съобщението на регулатора.

В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси.

Независимо от увеличението цената на газа в България остава значително по-ниска от цените на европейските газови борси. От началото на юли средната стойност на индексите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/МВтч (293 лв./мВтч), като на 7 юли те достигнаха 182 евро/МВч.

Дори с новата цена българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще плащат почти двойно по-малко в сравнение с актуалните цени на международните пазари. За тези потребители са осигурени всички необходими количества природен газ за м. юли.

снимка Архив

Similar Posts