| | | |

Дават на съд бизнесдама, ощетила хазната с над 270 000 лв. от данъци и осигуровки

Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд бизнесдама, избегнала плащането на 103 756 лева данъчни задължения и укрила задължителни осигурителни вноски в размер на 169 521 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемата набирала аниматори и ги командировала за изпълнение на трудовите им задължения в туристически обекти в различни държави. За периода от септември 2010 г. до март 2016 г. тя сключила общо 531 трудови договора с различни лица. При изготвянето на документите за назначаване им, обвиняемата посочвала на счетоводителя да вписва суми на трудови възнаграждения, които били значително по-ниски от действително договорените и фактически изплащани.

Сумите, представляващи реалното трудово възнаграждение на наетите лица, които били в значително по – висок размер от вписания в сключените трудови договори, били изплащани на служителите в брой или внасяни по техни банкови сметки, като за тях не били съставяни счетоводни документи.

Предвид това в подавани декларации били декларирани неверни стойности на трудовото възнаграждение и осигурителния доход, които били в по–нисък размер от действителния такъв на работещи и осигурени към дружеството физически лица. Оттам за същите тези лица бил деклариран и по – нисък размер от действителния на дължимите задължителни осигурителни вноски и авансов данък за доходи от трудови правоотношения.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Similar Posts