| | | |

Има нещо гнило! И то не е в Дания, а в българския парламент. Има нещо гнило с горивата

Не може при 130 долара на барел цената на бензина да е 2,60-2,70 лева, а днес – при 84 долара на барел, стойността да е 3,60 лева. Има нещо гнило! И то не е в Дания, а в българския парламент. Гледам средата на залата заедно с участието на крайно ляво и крайно дясно.

Това заяви народният представител от ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на Комисията по енергетика в НС, по време на дебатите за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Предложението бе на ГЕРБ.

Аталай заяви, че ДПС ще подкрепи създаването на комисия, въпреки че практиката през годините показва как “колкото повече комисии има, по-малко работа се върши”. В случая обаче трябва да се разбере защо след дерогацията цената на горивата продължава да расте и дали има ли спекула на този пазар.

Ако има спекула, правителството в оставка да беше излязло с неговите институции и да каже какво се е случило, но тях ги няма, нали, заяви още Аталай.

Вместо да търсим литмус, можехме поне да търсим с институциите къде, какво се случва. Нещата са много сериозни, подчерта енергийният експерт на ДПС, препращайки към поредните екзотични думи в речника на премиера в оставка Кирил Петков.

Дневният ред на обществото днес е защо цената на горивата в България е толкова висока, категоричен бе Аталай.

Нека тази комисия за много кратко време да излезе с доклад и да се опитаме да намалим цената на горивата дали с един лев, дали с 1,50 лв., колкото може. И да помислим как да направим така, че този 1 лев да се върне в при хората, които ползват горивата, настоя Аталай.

Случаят с “Лукойл” наистина е много интересен, още от приватизацията му, каза още народният представител.

Слушам как по времето на ГЕРБ при 130 долара на барел цената била 2.60 лв. – 2.70 лв. и се сетих, че по времето на Тодор Живков пък беше 0,26 стотинки, каза народният представител от ДПС. И допълни: “Стигнахме да говорим тук дори кой с какви дрехи ходи.”.

Особено интересно ми е господин – да не му казвам името, че пак ще излезе на трибуната за лично обяснение – дълги години управляващ заедно с Реформаторския блок, с ГЕРБ, защо “Лукойл” никакви данъци не бе плащал, а той беше председател на комисия, каза още енергийният експерт на ДПС.

Similar Posts