| | | |

СМЯХ: Сичката им работа е такава. Българска. Първият не успя. Вторият се справи на третия опит ВИДЕО

„Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз“. С тези спокойни думи и топла усмивка се обърна към македонския парламент шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя пристигна в Скопие в четвъртък специално за заседанието, на което народните представители обсъждаха т.нар. френско предложение за решаване на спора с България и старт на преговорите за членство в ЕС.

“Европа няма никакво съмнение, че македонският език е вашият език, и ЕС ще го приеме без никакви допълнителни класификации”, успокои шефката на ЕК.

Това обаче очевидно не бе достатъчно за депутатите от основната опозиционна партия. Речта на Фон дер Лайен бе посрещната с освирквания от ВМРО-ДПМНЕ, чиито представители носеха тениски с надпис “Не”.

Докато председателката говореше пред народните представители колко важно е за ЕС да се изградят здрави отношения със Северна Македония, защото народите споделят идентични ценности и е редно да гледат в една посока в бъдеще, се чуваха освирквания в залата.

Шефката на ЕК припомни, че направеното предложение уважава и националната идентичност на македонците, като ги увери, че като председател на ЕК ще поеме отговорност процесът по приемане стриктно да следва европейските стандарти. “Нека ви уверя, че въпроси като интерпретацията на историята на са предмет на преговорите”, каза шефката на ЕК.

Някои мислят, че е правилно да се изчака по-добра сделка от френското предложение, продължи тя, но припомни колко много усилия са положили всички членки, за да се стигне до споразумение. “Германия, Португалия, Словения и сега Франция (страните, които досега бяха председатели на Съвета на ЕС – б.а.). Насърчавам ви да се възползвате от това предложение, за да бъдете от вътрешната страна на преговорния процес, а не да чакате извън него.”

“Европа не е цялостна без Република Северна Македония”, категорична бе Фон дер Лайен.

След изказването на шефката на ЕК ключовото за Скопие заседание започна по същество с разгорещен дебат.

Почти всички депутати от опозицията се опитаха да попречат на македонския премиер Димитър Ковачевски да обясни защо трябва да се приеме френското предложение за отмяна на българското вето. Народните представители надуваха вувузели, свирки и вдигаха непоносим шум в пленарната зала.

Ковачевски едва се чуваше в залата и прякото телевизионно предаване и от това, което се разбра, той каза, че това е изключителен шанс страната да върви напред и че никой не е успял нито да асимилира македонския народ, нито да отмени македонския език.

Премиерът предложи на депутатите френското предложение да бъде прието. Създаването на невъобразим шум и хаос в парламента се повтаряше почти всеки път, когато на трибуната излизаше представител на управляващите.

Стигна се и до словесен двубой между председателя на парламента Талат Джафери и депутата от левицата Борислав Кръмов, който излезе на трибуната, без да му бъде дадена думата. “Аз съм народен представител, имам имунитет и никой не може да ме пипне”, каза Кръмов.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески пък подпали и изгори лист с текста на френското предложение по време на пленарната сесия.

Similar Posts