| | | | |

Главният прокурор Иван Гешев пак учи депутатите как да спазват Конституцията и законите на страната

Той обясни, че главният прокурор може да бъде само канен в парламента и да дава обща и аналитична информация, а не конкретика по някое производство

Председателят на парламентарната комисия по противодействие на корупцията Михал Камбарев от “Продължаваме промяната”, пратил в четвъртък късно следобед искане до главния прокурор, в което настоява Иван Гешев да се яви на изслушване в парламента в петък в 12.00 часа.

Поводът на извънредното заседание на антикорупционната комисия са медийно изнесени публикации и изявление на Томаш Здеховски относно петорна експертиза на снимките от “спалнята на бившия премиер Бойко Борисов”. Експертизата е извършена по искане на българската прокуратура и е изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Според Конституцията, съдебното законодателство и правилата за работа на парламента, Камбарев няма правомощия да вика Гешев в Народното събрание. Според последното решение на Конституционния съд, взето само преди три дни, обвинител №1 може да бъде викан по веднъж на три месеца, но само от комисията по конституционни и правни въпроси.

При пристигането на главния прокурор в парламента Иван Гешев разясни процедурите, по които следва да бъде канен за изслушвания в парламента.

“От изключително значение за прокуратурата е взаимодействието между отделните власти. Това взаимодействие обаче предполага взаимно уважение и спазване на принципите на държавността.

Едва ли е коректно в 16.00 часа да се получава покана и да се иска в нарушение на закона и на Конституцията определена информация до 17.00 часа. Надявам се тази форма на спешност да не говори за липса на усещане за държавност”, коментира Гешев пред медиите.

Комисията на парламента едва събра кворум и заседанието започна малко след 12.00 часаа.

Similar Posts