| | | |

Контрера, ВМРО: Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата с енергийната криза.

С това предложение излезе политикът от ВМРО Карлос Контрера, който е общински съветник в Столичния общински съвет. Той е на мнение, че след последното решение на КЕВР за цените на природния газ (186,17 лв. за МГВТ) и изнесените данни ние сме вече в енергийна криза.

Вместо да се провеждат безсмислени консултации за съставяне на правителство с третия мандат (предизвестено ялови и само тупане на топката), по-добре е първо да се свика КСНС по темата с енергийната сигурност на държавата, пише във фейсбук Контрера.

снимка Архив

Има публично известни крайно обезпокоителни факти, които вещаят недостиг на ресурси и високи цени през есенно-зимния сезон. Дългосрочни договори за доставка на природен газ няма, договорените и договаряните количества са през борсата, а цените на очаквания азерски газ са по 100% петролна формула плюс надбавка, но варират около 1 млрд. куб. метра при средна консумация в държавата от 3,2 млрд. куб. метра на година.

Не стана ясно има ли доставки на американски втечнен газ и на каква цена е той, включително с разходите за доставка/транспорт. Запълването на газохранилището в Чирен е ключов въпрос, за да можем да обезпечим доставки поне за топлофикациите, посочва съветникът от ВМРО.

Контрера е категоричен още, че в много бърз порядък трябва да се направи преглед, одит на електропреносната мрежа и да се разиграят сценарии, при които битовото отоплението и част от индустрията повишат в есенно-зимния сезон консумацията на електроенергия спрямо типичното.

Управлението трябва да си даде ясна сметка, особено в контекста и на изказванията от Европейската комисия, че се очаква криза на енергийните доставки и оскъпяване на енергоносителите спрямо сегашните цени. Това ни изправя в конкуренция за някои суровини с далеч по-богатите и платежоспособни западноевропейски пазари.

Необходимо е да се положат максимални политически усилия за обезпечаване на доставките на природен газ за нуждите на енергетиката, домакинствата и производството. Липсата на конкретни договорености изправя и домакинства пред опасност от липса на отопление, а предприятията – пред принудително спиране на работа и освобождаване на работници, алармира той.

Позицията на ВМРО е, че България трябва да поиска дерогация по отношение на квотите за въглеродните емисии както за въглищните централи, така и за топлофикациите на природен газ, което финансово ще разтовари системата. ЕК обсъжда такива варианти.

Поради тези и други факти е добре Президентът и КСНС да излязат с обща позиция и план за действие за енергийната ни сигурност. В момента усещането е за хаос и работа на парче, което е опасно за държавата.

Similar Posts