| | | | |

Защо видима татуировка не пречи да станеш полицай

Обучението е 6 месеца в сержантското училище, в Академията на МВР – 4 години

Прекалено видима татуировка беше проблем да да бъдете приет да служите като полицай допреди две години. Но това условие вече е премахнато, защото повечето полицаи се татуираха веднага след като бяха приети на работа и това направи безпредметно изискването. А в някои сектори, например при борбата с наркотрафика, служителите даже са насърчавани да имат татуси.

Темата с полицейските татуировки стана много актуална след трагичния случай с двете загинали жени край столичния хотел “Хемус”. Полицайката Симона Радева, за която се твърди, че е подпомогнала Георги Семерджиев да се укрие, е с т. нар. ръкав от татуировки на дясната си ръка.

Подборът на кандидатите за полицаи е тежък във физическата част.

55 лицеви опори, 800 метра за 3,10 мин и 240 см скок от място. Това са само част от нормативите, които желаещите да станат полицаи покриват. Те трябва да са на възраст до 40 години за сержантските училища и до 35 за Академията на МВР.

Сред изискванията е да издържат и обвития в тайнственост и според мнозина сложен психотест.

Първата пречка обаче е медицинското изследване. Там се гледат неща като зрение, заради което доста отпадат. Допреди няколко години се следеше и за татуировки на твърде видими зони, подобни на ръкава на Симона Радева. В предишни години заради мастило по китките кандидати дори не са били класирани.

Оказало се обаче, че веднъж станали полицаи, те могат да имат мастило навсякъде. Така ограничението отпада. Особено заради това, че криминалистите, които не са униформени, не изглеждат толкова подозрително за контингента, ако са татуирани. На практика около 20-30 % изгарят още на този етап въпреки падналата забрана за татусите.


Мъжете трябва да скочат от място поне 240 см за максималните 8 точки, а при 205 см получават само една. И докато това е най-ниският резултат при силния пол, за жените е най-високият. Следва бягане на 4 осморки. Мъжете трябва да изтичат дистанцията, която е 4 метра между конусите, под 16,2 сек, а жените – 16,6.

Има и бягане на 800 м, а нормативът за мъже е под 3 мин и 10 сек. Точки не се присъждат за повече от 3 мин и 45 сек. Жените имат по 10 секунди повече.

Последният изпит за мъжете са лицевите опори. Там трябват поне 55 за отлична оценка, а под 30 не се присъждат точки. При жените стандартът е същият, но вместо лицеви опори се правят коремни преси. Точките от всички дисциплини се събират и напред продължават само най-добрите, а дори провалът в една категория означава отпадане от конкурса. Около 10-15% от мераклиите отпадат на физическите изпити.


Минат ли физическите изпити, кандидатите стигат до теста, който е от 2 части. Едната определя психиката, личността на кандидатите, а другата – интелигентността им. Нови 20-30% отпадат именно тук и не стигат до заключителния етап, който е събеседване в дирекцията, за която се кандидатства.

Обикновено до този етап стигат с 50% повече кандидати, отколкото са свободните позиции. С други думи, 15 души се борят за 10 места. И докато в други сфери в София има повече желаещи, отколкото в провинцията, в МВР е обратното. Най-много искат да са полицаи в малките градове, защото там това е единствената опция за работа.

Но в затихващите селища има и най-малко обявени позиции. А заплатите са същите като в София – над 1100 лева за полицай със средно образование без ден трудов стаж. Затова някои хитреят – кандидатстват в София, работят в столицата година и бързат да се върнат в провинцията.

Преди да стане това обаче, одобрените кандидати заминават на задължително 28-седмично обучение в една от трите школи.

Там са на пълен пансион, получават 80% от заплатата на позицията, за която кандидатстват. Обучението започва с базов етап, който е от 6 модула и след всеки има изпит. Първият е “Полицията в служба и защита на обществото” и се дели на 3 части. Застъпени са 29 учебни часа. Вторият модул – “Полицейски правомощия”, е 119 часа. Той също е разделен на 3 части, сред които има обучение и по право на ЕС.

Следващият модул е “Превенция и разкриване на престъпления”. В него кандидатите учат наказателно право, криминалистика и превенция и разкриване на видовете престъпления. Тук най-много са часовете – 111, в първата дисциплина, защото е предвидена подготовка по Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Отделен модул е посветен на полицейската психология, която се изучава в 23 часа. Учат се и основи на компютърната текстообработка за 22 часа.

Последният модул е най-дълъг и в него се учат стрелкова подготовка и полицейската лична защита.

Предвидена е и подготовка по ядрена, химическа и биологична защита, както и общи правила за оказване на долекарска помощ. Хорариумът е 150 часа, като полицейската лична защита и стрелковата подготовка, при която първо се учи теория, са най-застъпени.

Дори по време на базовия етап на обучението от дирекциите изпращат служители, които да преподават.

След този етап е практическият стаж по места, който е 2 седмици. Обикновено той се практикува там, за където кандидатства човек. “Водим ги на всички обекти, на които има задачи.

Ако по време на стажа има протест или рисков мач, отиват и гледат, за да видят за какво става въпрос, но не участват, защото още не са готови”, казва човек, който приема такива служители.

След стажа всички се връщат в школата, където има още 3 модула за обучение според специалността, за която кандидатстват. При жандармерията например е “Дейност на органите от дирекция “Жандармерия” по опазване на обществения ред”. Там се изучава структурата ѝ, изпълнението на патрулно-постовата дейност и други. Общият хорариум е 117 часа, има и подготовка за специфичната административна дейност.

.
Следващият модул е “Използване на физическа сила и използване на полицейски помощни средства”. Това е преподавано и преди, но заради по-рисковата дейност се изучава по-детайлно. Има теория и практика.

Последният модул е продължаващо обучение по стрелкова подготовка – 28 часа, и полицейската лична защита – 36 часа. Обучението завършва с общ изпит по теория и практика на професията, който е заключителен.

Цялото време в школата е 1120 часа.

В Академията на МВР пък всяка година постъпват по 110 курсанти в специалността “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. Съотношението мъже – жени е 80 на 20%. За разлика от школите тук кандидатите трябва да са под 35 г. Висшето училище всяка година печели в професионалното направление “Национална сигурност” в рейтинговата система на университетите. Наградите се дават от “24 часа”.

Приемът в академията става с покриване на нормативите, като точките се умножават по 0,2. Вземат се и общият успех от дипломата за средно образование и средният от двете матури.

Резултатите от теста за интелигентност пък се умножават по 0,04, а максималният бал е 30.

Много е трудно да влезе някой с успех под 26. Курсантите сключват договор, че 10 години ще работят в МВР. Те плащат разходи само за тока. Преподавателите им са хора от практиката.

В първата година курсантите учат общоправна подготовка, както и дисциплина “Защита по закона за класифицирана информация”, която ще трябва на бъдещите полицаи в горните курсове. Втората година младежите се обучават по наказателно право и процес и започват да навлизат в същината на полицейската професия. Има и дисциплини по опазване на обществения ред, полицейско право и други за униформения състав.

Третата година е съсредоточена по линия на криминалистиката, криминологията, наказателното право и процес и КАТ, а в четвъртата е европейско полицейско сътрудничество, оперативно-издирвателна дейност, контрол по границите.

Академията има отделна специалност за граничарите, но заради бъдещия ни прием в Шенген и международното сътрудничество кандидатите за полицаи изучават дисциплината. По време на цялото обучение има езикова подготовка, като през последните 2 години се добавя и втори език. През цялото обучение е заложена стрелкова и физическа подготовка, както и полицейска лична защита.

За 4-те си години в академията курсантите карат общо 20 седмици стаж, разпределени във всяка година. Те са в районните управления в страната, а от университета се съобразяват с местоживеенето на студентите. Шефът на структурата определя наставник, който поема курсанта, а след всеки стаж има и защита. На нея се задават контролни въпроси, а студентите обясняват какво са научили.

През първата година стажът е по-скоро опознавателен. Той е 4 седмици и е по права на човека.

През втората година стажът е концентриран върху прилагане на полицейските правомощия и е съобразен с дисциплините, които се изучават. Има и 8-седмичен стаж по опазване на обществения ред – по 4 на семестър.

През първия семестър на третата година стажът е насочен към изготвянето на документи и обработката им, както и контрол на пътното движение. Втория семестър курсантите се съсредоточават върху разследването на престъпленията.

В четвърти курс е оперативно- издирвателната дейност и стажът е 2 седмици. Никой студент няма право да влачи повече от 2 изпита, при три отпада.

Теорията и практическата част са поравно разпределени в програмата. През цялото обучение курсантите се срещат с действащи полицаи. По време на обучението и стажовете те се насочват и в кое направление да работят – охранителна полиция, оперативно-издирвателна или разследващи.

Академията е партньор на Фронтекс – европейската организация за защита на границите, и всяка година студенти се пращат в полицейските училища на държавите – членки на ЕС.

Източник: 24 часа

снимка Архив

Similar Posts