| | | |

СКАНДАЛ! Културният министър „трудоустроява“ спешно съветниците си на висши длъжности

Атанас Атанасов назначи досегашната си съветничка в политическия си кабинет Нели Македонска за титулярен директор на ключовата Дирекция “Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерството на културата

Министърът на културата в оставка Атанас Атанасов тези дни демонстрира нагледно, че за него „законът е врата у поле“, особено когато трябва да се „погрижи“ за своите многобройни и скъпо платени съветници, констатират от сдружение „Зограф“.

Предусещайки, че съвсем скоро по лесно обясними причини ще му се наложи да се раздели завинаги с кабинета си на столичния булевард „Стамболийски“17, той назначи най-изненадващо досегашната си съветничка в политическия си кабинет Нели Македонска за титулярен директор на ключовата Дирекция “Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерството на културата, без обаче изобщо да си прави труда да обявява абсолютно задължителния в такива случаи конкурс, заявяват от „Зограф“.

От неправителствената организация напомнят в тази връзка, че съгласно чл. 10, ал.1 и ал. 2 от Закона за държавния служител, постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително се предхожда от конкурс, а назначаването на всяка длъжност на държавен служител се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества.

За скандалните си и изцяло незаконосъобразни назначения в последните дни от своя мандат министърът в оставка Атанасов е редно обаче да поеме своята политическа отговорност и да понесе и съответните санкции, категорични са от сдружение „Зограф“.

Междувременно тези дни стана ясно, че министърът на културата в оставка Атанас Атанасов няма куража и смелостта да организира и да даде заключителна пресконференция, на която евентуално да отчете какво е свършил на ползу роду през краткия си мандат, отбелязват от сдружение „Зограф“.

В интерес на истината, министър Атанасов е дал до момента само една-единствена пресконференция във ведомството си, на която в началото на годината се опита да представи екипа си.

На въпросната си първа и единствена подобна медийна изява той обаче тотално се изложи и стана за смях, тъй като не съумя да даде смислен отговор на нито един журналистически въпрос и молеше през цялото време своите заместник-министри да го спасяват и изваждат от конфузните и нелепи ситуации, припомнят от „Зограф“.

По тази причина отиващият си културен министър очевидно няма да посмее да покани медиите на прощална пресконференция във ведомството си, защото единствените видими „постижения“ през 7-те месеца от краткия мандат на Атанас Атанасов са една джендър изложба, организирана с парите на данъкоплатците, както и eдно скандално видео-селфи на прозореца, заснето вероятно в неадекватно състояние,

а дългият списък с гафовете му включва напълно провален археологически сезон, спряно финансиране и за знакови обекти като Перперикон, антична Рациария до Видин, Хераклея Синтика до Петрич, късноантичният град Мисионис до Търговище, липса на изготвен Регистър на свободните творци и артисти, както и орязан бюджет на културното ведомство с 1,4 млн. лева, отчитат от сдружение „Зограф“.

снимка Архив

Similar Posts