| | | |

Важна новина за летовниците по морето и мините от Украйна

Тези морски мини е малко вероятно да попаднат на брега, тъй като теченията, които ги носят в случай, че те се откъснат от минните постановки в резултат на бурно щурмово време, преминават сравнително далеч от българските брегове.

Това каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

„Мините, които са поставени в северозападната част на Черно море, за да защитят украинските брегове от десант, са основно противодесантни мини тип ЯМ и по-малки мини.

От този тип мини досега бяха открити и унищожени 5 мини, като 3 бяха открити в турските морски пространства, една в румънски, и последната унищожена мина беше в българските морски пространства – това е мината, която унищожихме на 30 юни на около 27 морски мили от устието на река Камчия на източна посока“, уточни контраадмиралът, цитиран от „Фокус“.

Всички мини, които са открити, следват един и същи курс на движение и са открити в този пояс, който течението образува, допълни той.

„Доста често получаваме сигнали за миноподобни обекти. До този момент сме реагирали на около 30 такива сигнали. Ние обследваме всеки един от тях своевременно. За щастие повечето от тях се оказват различни варели, пластмасови туби и какво ли не. Така че за съжаление морето носи доста отпадъци.

Но е добре, че хората реагират и подават сигнали, защото дори един да е верен, е изключително важно ние да реагираме и да сме сигурни, че морето е безопасно за корабоплаването“, каза още Кирил Михайлов.

Последната мина, която ВМС обезвредиха беше на 12 юли, припомни контраадмиралът.

„Това беше една историческа мина от Първата световна война. Тя беше открита от водолаз на 500 м от остров Свети Кирик, Созопол. Бяхме информирани своевременно, и извършихме разузнаване и мината беше унищожена на място. Такива исторически мини, както ние ги наричаме, периодично се откриват било то от рибари при тяхната риболовна дейност в морето, или биват изхвърляни някъде на брега“, обясни той.

снимка Архив

Това са останали стари мини от времето на двете световни войни и през годините ВМС имат по 3-4 такива случая годишно, допълни командирът на Военноморските сили.

Similar Posts