| | | |

ГАВРА! Задържаха българин, приятел на Зоран Заев, в Скопие и го обвиниха в шпионаж

49-годишен българин е задържан и обвинен в шпионаж в Северна Македония. След 10 часа в ареста, той си е платил гаранцията и е заставен да напусне страната до 3 часа, предава Нова тв.

Николай Диковски е живял 4 години в Северна Македония. Консултант е в сферата на туризма на големи компании. След кратък престой в България преди 3 месеца се връща, за да продължи работата си в Скопие.

„Никога не съм имал проблеми в Северна Македония, всичко си е било нормално. Имам много приятели”, казва Николай Диковски.

Екип на NOVA се срещна с Николай Диковски тайно, по негово настояване, зад Апелативния съд в Скопие. Това стана благодарение на сигнал на негов приятел – журналиста Даниел Бузов от Враца.

„Познавам Николай Диковски от 40 години. Починаха всички негови близки. Аз съм единственият му близък и вчера той се свърза с мен, за да каже, че му подготвят обвинение за нелегално пребиваване и шпионаж в полза на България”, заяви Даниел Бузов.

„Бях си вкъщи, дойдоха двама полицаи и бях отведен в Районното управление от 01:30 до 11:00 часа през нощта. Разпитваха ме. Защо съм прескочил дните на пребиваване, каква е целта ми на пребиваване и т.н.”, заяви Николай Диковски.

„Връзката беше кратка, но цялата история странна, защото от години той живее в Скопие и има постоянен адрес. По времето, когато премиер беше Зоран Заев, той отговаряше в Министерството на туризма за СПА-центровете в хотелите. Близки приятели са със Зоран Заев и си мисля, че това е в основата на атаката срещу него.

Най-вероятно се демонстрира активност на местните служби, тъй като преди седмица му бяха спукани гумите на българския джип, който шофира”, обясни Даниел Бузов. „Това, което се случва около френското предложение, дава отразени между отношенията на българи и македонци”, допълва той.

Напрежението в Николай Диковски избива след 10-те часа прекарани в полицията.

„Ако днес съдът постанови парична гаранция и до часа, ако не я платя тази гаранция – трябва да вляза в затвора”, сподели Диковски.

Българинът все пак събира 1000 евро и е пуснат. След което е заставен до 3 часа да напусне Северна Македония. И Диковски и неговите близки са изумени на обвинението за шпионаж.

„Абсолютно изключвам възможността да е работил, тъй като той не е такъв тип човек, а и не мога да допуснат, че службите ще допуснат премиерът да е близък с човек, който се занимава с шпионаж и не само.

Имам информация, че Зоран Заев е идвал няколко пъти да кара тайно ски с Николай Диковски в Банско и не мога да повярвам, че на никой не му е направило впечатление, че този човек е опасен, а в същото време е до техния премиер”, заяви Даниел Бузов.

Николай Диковски вече е в България и не мисли да се връща в Северна Македония.

снимка Кадър

Similar Posts