| | | |

Елена Гунчева: Показвам истинското лице на Костадинов, а той се оплита в лъжи

Независимият депутат Елена Гунчева, която напусна парламентарната група на партия „Възраждане“, предизвика голяма дискусия през миналата седмица, след като публикува чат от групата на партията. В него се вижда, че лидерът Костадин Костадинов е готов да тегли заеми, за да осигури хора на протестите на партията. След това Костадинов ѝ отговори, но диалогът продължава.

-Г-жо Гунчева, отново разбунихте духовете, след като преди дни публикувахте чат от групата на „Възраждане“. Вътрешна война ли е това?

-Вътрешна война няма. Аз вече съм извън партия „Възраждане“. Но винаги съм била на мнение, че истината за всеки политик и партия трябва да се знае. В това няма нищо лично. Защото политиците след време започват да управляват държавата. И всички тези проблеми, които сега някои считат за вътрешни работи, само партийни и лични, се превръщат в проблеми на държавата и на народа ни.

Когато в една партия, която е парламентарна или може да стане такава, има подобни проблеми с кадри, с финансиране, с прикриване на истината, това трябва да се знае от избирателите. Това не касае само членовете ѝ. Целта на всяка партия е вземане на властта, по презумпция. Точно затова трябва да знаем какви хора избираме там.

И когато един лидер не успява да реши проблемите в партията или я ръководи по погрешен начин, защо трябва да вярваме, че ще е по-различно, ако започне да ръководи държавата? Ако не може да подбере експертни кадри за партията си, как да очакваме, че ще избере такива за държавното управление?

-Срещу вас се образува огромен фронт, който определено излиза от границите на добрия тон. Колко можете да издържите на това и заслужава ли си…

-Аз знам цената на истината. 13 години критикувах ГЕРБ и Борисов и сама си знам на колко заплахи, обиди и клевети бях подложена. Преди няколко години заплашиха дори сина ми, че ако не си затварям устата, повече мога да не го видя. Винаги е неудобно да развенчаеш идола на хората и да кажеш истината.

Аз напълно разбирам, че много хора са разочаровани и първата им реакция е да се обърнат срещу мен. Най-трудно човек се разделя с илюзиите си и надеждите. А във „Възраждане“ вярват много хора. Вярват в идеята и затова предпочитат да не виждат несъответствията и нещата, които могат да станат проблем. И именно затова казвам това, което знам.

Защото вече преживяхме много разочарования от месии и спасители. Все още смятам, че ако в партията се организират и вземат мерки да решат тези проблеми, а Костадинов осъзнае, че с авторитаризъм и лъжи не се решава нищо, може и да излязат по-силни от това.

В партията има много почтени и свестни хора, истински родолюбци. И точно те трябва да осъзнаят, че не винаги целта оправдава средствата. И никой лидер не е по-важен от идеята и от България.

-Какво искахте да покажете с този чат. Вадите, все пак, вътрешна информация от партията?

-Както казах, истината трябва да се знае. Когато изнесох причините за напускането си, аз се аргументирах и им пожелах успех. Още на следващия ден бях наклеветена, че съм предателка и са ме купили с „един милион причини”, което постоянно се повтаря от цялото ръководство на „Възраждане“, правят се отвратителни намеци за пазарлък, постове и пари.

Членове и фенове на партията ме заляха с обиди, които минаха всякакви граници на възпитание и култура. Обвиниха ме, че лъжа и че няма нищо вярно в това, което казвам. Затова и извадих тези доказателства. Имам и други и то доста по-сериозни. Но моята цел не е да съсипвам партията, а да ги накарам да осъзнаят проблемите и ако могат, да ги решат. А и да се защитя.

Ако не ме обиждат и клеветят, изобщо няма да се занимавам с тях. Но те не се спряха. Вътрешна информация, когато се отнася до това какви са политиците, които искат да ни управляват, няма и не може и да има. Например, вътрешна информация ли е това, че лидер на партия, която се счита за следващата първа политическа сила, нарича млади хора, майки с деца, които подкрепят правителството „фашистка измет” и дори с друга дума, крайно обидна и неприлична.

Дали един ден пък няма от екрана на телевизора този лидер така да се обърне и към народа си. Вече един такъв, който ни наричаше тулупи и безделници, имахме. Когато презираш хората, които не са съгласни с теб и ги обиждаш, не ставаш за лидер. Лидерът трябва да проявява уважение дори към враговете си. А не да обявява за враг всеки, който не го харесва.

-Толкова ли сте разочарована вече от работата на бившите ви колеги?

-От работата – не съм. Свършихме добри неща в Народното събрание, имаше много добри инициативи и законопроекти. Но тези проблеми, които посочих, попречиха да бъдем още по-добри и ефективни. Можеше много повече неща да се направят, ако имахме повече експертиза, ако общувахме повече с гражданите.

Разочарована съм предимно от отношението и работата с лидера и ръководството на партията. А съмненията, които имам за договорките с ГЕРБ, ме разочароват още повече.

Когато започнат съвместни действия с хора, които досега 13 години са грабили България и се подкрепят техни предложения, за мен това е знак, че нещо не е наред. И съм разочарована, че вече не говорихме нито за корупцията на ГЕРБ, нито за това, какво се е случвало тези 13 години. В един момент основният враг ни станаха от „Продължаваме промяната”. Без съмнение, те направиха много грешки, но да не забравяме кой докара държавата до катастрофа.

-Какво на кого доказвате, когато влизате в такъв диалог?

-Защитавам се. Освен това, им давам урок, че каквото дават, това ще получат. Ако бяха постъпили отговорно и възпитано, нямаше да се стигне дотук. Но на всяка клевета и лъжа ще отговарям с доказателства за тях. Искам и хората да видят за какво става дума. А не да се хващат на лъжи.

Хората не знаят каква е истината. Те виждат един лидер, който има прекрасни идеи и говори много добре. Те не виждат по какъв начин говори за тях зад гърба им, не виждат как гласува заедно с ГЕРБ, не виждат авторитаризма и начина на подбор на кадрите в партията. Затова и аз ги казвам тези неща. Защото, пак повтарям, за политиците трябва да се знае цялата истина. За да не се лъжем повече по избори.

-Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов ви отговори, че очаква да го обвините и в човекоядство. Имате ли такъв чат…

-Винаги съм му казвала, че трябва да си смени пиарите, които доста често го поставят в неудобни ситуации. Считам, че това е прекалено детинско и наивно.

Преди няколко месеца на някакви обвинения, отново отговориха със същото, че очакват да ги обвинят в яденето на малки деца. Малко започват да се повтарят. Аз показвам истинското лице на Костадинов, а той се оплита вече в лъжи. Добър лидер би преустановил всичкото това още в самото начало. Вместо да ме клевети, можеше да се разделим с добро и всеки по пътя си. Той избра войната.

-Няколко пъти казвате, че Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Костадин Костадинов са говорили насаме в парламента в стаята. Какво е следвало след това?

-Вече излезе статистика колко пъти сме гласували заедно с ГЕРБ и ДПС. И обяснението не за всичко е това, че сме опозиция. Аз на тези разговори не съм присъствала, така че не знам за какво са се договаряли. Но пък и не съм видяла друг председател на ПГ освен един път Карадайъ, да идва в стаята на групата ни.

-Да излезем от бившата ви партия. Скоро имахте разговор с Йордан Манджуков от „Продължаваме промяната“, когато партията му събираше мнозинство в парламента. Какво поискаха те от вас, за да ги подкрепите, и на какво държахте вие, за да имат гласа ви…

-Попитаха дали ще ги подкрепя и при какви условия. Обясних им, че това, че съм извън „Възраждане“, не означава, че съм си променила мнението за правителството и управляващото мнозинство. Казах им моите приоритети, казах им да направят програма, която да зачита националните интереси и това е.

Няма как да ги подкрепя. Без значение какво биха направили. Защото вече се провалиха сериозно и нанесоха вреди. Изчаках да видя и програмата, но не ме впечатли. А грешките с газа, руските дипломати, оръжието за Украйна, направиха напълно невъзможно каквато и да било подкрепа от моя страна към кабинет на „Продължаваме промяната“.

Политиката не се състои от сделки. А от принципи, когато има такива. Моят принцип е да не подкрепям хора, които са действали във вреда на България.

-След два провалени мандата президентът е на ход. Радев ще го връчи на БСП, но отново ще се търси диалог с независимите депутати. Вие на какво държите?

-Много пъти заявих, че изборите не са най-доброто решение, но са единственият изход от тази криза. Явно е невъзможно да се състави програмно правителство, подкрепено от всички партии в парламента, включително опозиционните. Защото, поне според мен, това ще е добро решение, националноотговорно.

Като всички – управляващи и опозиция, седнат на една маса и направят законодателна програма и програма за управление, в които да са заложени приоритетите на българския народ, а не на чужди посолства или определени партии. Но това е в сферата на невероятното. Затова и отиваме на избори.

47-то Народно събрание вече няма обществено доверие. Няма парламентарна стабилност. И по-добре тази политическа криза да се опитаме да я решим сега, отколкото след една тежка зима.

-Какво са ви приоритетите, за да подкрепите някакъв бъдещ нов кабинет в този парламент?

-В този парламент няма как. Вече казах за мен какво е доброто решение. Но не виждам нито политическа воля, нито намерение за такова нещо. Едните искат правителство на всяка цена, другите избори на всяка цена. При такава колизия на интереси, по-добре народът отново да реши кого иска в парламента.

олничният ви изтича на 13 юли. После какво следва…

-Болничният ми е продължен, след около десет дена ще ме оперират. В зависимост от това какво ще се случи, ще реша как да продължа.

-Какво и кого подкрепяте?

-Единствено и само идеята за България, за българските национални интереси. Ще подкрепя всеки, който работи за народа ни и който поставя България над личните и партийни интереси.

Източник: Факти

Similar Posts