| | | |

За БСП най-трудно ще е да събере “Промяната” и ИТН отново

За БСП най-трудно ще е да събере “Промяната” и ИТН отново, призна Нинова след като социалистите получиха мандата за съставяне на ново правителство от президента Румен Радев.

Това е трудното в тези разговори – партньори, които си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство, да намерим начин да седнем на една маса и да разговаряме за политики, за това, което ни чака. За нас приоритет е социалната политика, бяхме социален стълб в това правителство, искаме и ще останем такива, категорична бе тя.

БСП останаха при президента само 2 минути, затова и запитана от журналисти защо толкова бързо приключи процедурата, Нинова каза: Обикновено при връчването на указа е така. Консултациите продължават по-дълго време, но при връчването на указа просто решението на президента трябва да се обективира.


Социалистите нямат име за премиер. Те остават на мнение, че той трябва да се излъчи от най-голямата политическа сила – “Продължаваме промяната”, стана ясно от изказването на Нинова.

БСП ще започне консултациите за ново правителство още утре и първи ще покани на разговори именно ПП. Социалистите ще настояват новият кабинет да се формира именно върху програмата, която беше изготвена за първия мандат, който “Промяната” върна неизпълнен.

Първото, което ще направим е да поставим програмата, защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни в правителството, мотивира се Нинова.

Нашето искане беше Кирил Петков да не бъде премиер и мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение, каза тя. Но уточни, че повече няма да говорят за имена, докато не приключат преговорите. Все пак подчерта, че БСП има решение на партията, че четиримата й министри в правителството се справят добре и затова те отново ще бъдат предложени и в бъдещия кабинет.

Разбираме, че върху нас пада огромна отговорност. Ще подходим спокойно, разумно и диалогично с една цел – да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората, и да съставим редовен кабинет, каза още Нинова.

По отношение на експертен или политически кабинет – нашата позиция също е последователна. Намираме се в тежки кризи и смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Сега трябват лидери, държавници, които да кажат – да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност. Другото би означавало скриване зад експертен кабинет, категорична бе тя.

БСП няма да разговаря с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, но ще покани на разговори шестимата, отцепили се от групата на ИТН.

Досега с ДБ работихме добре, разумно, винаги намирахме решение на въпроси, които са ни разделяли идеологически, но винаги сме намирали решения в името на националния интерес. Така че не мисля, че ще ни бъде най-голямата трудност. Трудното е да се намери сечението и добрият тон между ПП и ИТН, каза още тя.

Червени линии обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като го направихме и трите партии сложихме подписи под нея, това ще е нашата основа, подчерта Нинова. И обясни, че ако не се гласува кабинет, избирателите ще се произнесат на следващите избори.

На въпрос колко време ще бавят мандата, след като в конституцията не е записан срок, тя каза: Да, конституцията не е точна. Има тълкувателно решение на КС, но вероятно няма да го бавим, ако видим, че няма разбиране по програмата, но и при най-малките знаци, че можем да постигнем съгласие, ще си отделим време.

снимка БСП

Similar Posts