| | | |

Нинова и Гьоков с извънреден брифинг, не спряха да се хвалят ВИДЕО

“Ние бяхме социалният стълб в това правителство” – около това се обединиха на съвместна пресконференция социалният министър в оставка Георги Гьоков и вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Те дадоха отчет за свършеното до момента от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в състава на досегашното правителство.

“За нас социалната политика е абсолютен приоритет. За много краткото време и връхлетяни от много кризи, успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, млади хора, деца, възрастни с 22 млрд. лева.

Тези пари и политики бяха ориентирани към увеличаване на майчинството, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсиите, подкрепа на работещите, увеличаване на броя на семействата, които ще получат енергийни помощи през зимата. През цялото време политиката ни бе ориентирана към слабите, уязвимите, включително и към хората с увреждания”, посочи Нинова.

По думите й при преговорите за съставяне на правителство, които предстоят, отново на първо място ще бъде поставен социалният елемент.

“За 7 месеца в социалната политика постигнахме неща, за които се борехме последните 10 години”, каза още Нинова и допълни, че приоритетен проблем остава инфлацията, цени, доходи, бедност и неравенство. Затова тя заяви, че при преговорите за съставяне на ново правителство, ще продължат да бъдат социалният стълб в политиката на България.

В МТСП бяха създадени условия и ред, които да гарантират провеждането на политики в социалната сфера, посочи от своя страна и ресорният министър в оставка Георги Гьоков.

“Оценката, която си даваме на социалното министерство, е добра. Свършихме добра работа. Аз нямам напрежение за това кой ще е следващият социален министър стига да продължи в същата посока за подкрепа на хората”, каза Гьоков.

По-късно днес БСП ще получи от президента Румен Радев третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. От левицата вече заявиха готовност да преговарят за нов кабинет с партньорите си от доскорошната четворна управляваща коалиция – “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ“ и “Демократична България”.

Ако третият мандат в този парламент не бъде изпълнен, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни избори за началото на октомври.

Similar Posts