| | | |

Александър Маринов: Разнопосочността на бившите коалиционни партньори идва от желанието да останат във властта

Всички партии, особено тези от досега управлявалата коалиция, в момента преживяват някакво политическо разногледство.

Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

снимка Архив

По отношение на бъдеща стабилна коалиция за управление в същия четворен формат той изрази съмнение в случването ѝ, макар, че отчете възможността, „ако участващите партии преосмислят своето поведение и най-вече грешките си досега“.

Проф. Маринов обърна внимание на един усложняващ ситуацията фактор.

„Никога не е късно човек да поправи грешките си. Това важи и в някакъв смисъл за политиците. Имаме обаче една друга усложнена обстановка, на която малцина обръщат внимание.

Всъщност, ние имаме не просто 4 партии, а имаме 4 партии плюс n на брой независими депутати, което допълнително усложнява нещата, защото е ясно, че „Има такъв народ“, говоря за ръководството на партията, няма да е много ентусиазирано да преговоря с участието на тези депутати, които напуснаха групата. На теория, пак казвам, е възможно, само че не съм сигурен каква е вероятността това да се случи.

Допускам, че има някаква вероятност най-вече заради силното нежелание на тези 4 партии да ходят на избори и биха могли да се споразумеят“.

„Има много подводни камъни и от гледна точка на структурата на правителството, на разпределението на министерствата, личностни въпроси“, посочи още политологът и насочи вниманието, че „някои от партиите не вярват във възможността да се състави правителство и още от сега започват своята предизборна кампания“.

Проф. Маринов подчерта, че разнопосочността на бившите коалиционни партньори идва от желанието да останат във властта.

„Според мен, всички партии, особено тези от досега управлявалата коалиция, в момента преживяват някакво ще го нарека така – политическо разногледство.

В една посока гледат към съставянето на правителство, иска им се да останат във властта, иска им се да избегнат изборите, но в същото време не могат да си позволят да подценят голямата вероятност все пак да се стигне до избори и тогава ще възникне въпросът: какво са говорили, най-вече какво са правили“.

Според професор Маринов в българската политика цветовете на линиите не вършат работа, когато се стигне до властта.

„Имам чувството, че в българската политика червените линии не вършат работа, защото всички масово страдат от някакъв, ако мога така да го нарека – политически далтонизъм. Тоест, много, много не различават цветовете, включително на линиите, които те самите са отделили.

Та, от тази гледна точка ми се струва, че както неведнъж се е случвало, заявяват се някакви много смели, решителни, бих казал храбри позиции, голяма неотстъпчивост, клетви в някакви принципи или идеи, след което тихомълком това нещо се забравя“, припомни той и уточни, че това е особено характерно за настоящия мандатоносител БСП.

снимка Архив

Similar Posts