| | | |

Заков: Ако има нов кабинет, съм готов пак да бъда министър

“В момента продължавам да изпълнявам съвестно задълженията си, макар и като министър в оставка. Ако дойде предложение от ПП, че в нов кабинет ще се разчита на моята експертиза, ще го приема.”

Това заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

По думите му трябва да се търси консенсус за коалиция след връчването на третия проучвателен мандат на БСП. Той посочи, че събитията от последните месеци са дали ценен урок на народните представители,

Според Заков страната трябва да има работещ парламент. Ако нямаме такъв, това не е добре за държавността, допълни министъра.

Той изтъкна, че всяка партия в четворната коалиция е имала своята роля. Ако се състави ново правителство в четворен формат ще е добре за коалиционната култура, допълни Заков.

Министърът на отбраната коментира темата за катастрофата на военен самолет край Кавала. Той посочи, че самолетът е превозвал боеприпаси от Сърбия до азиатска държава. Защо ще стигна до там ще разберем от разследването. Никой не е застрахован от инциденти, допълни Заков.

По отношение на отнетите лицензи на ТЕРЕМ и Авионамс от Русия, той заяви, че е получен мейл от Русия (отнасящ се само за ТЕРЕМ).

Заков изтъкна, че някои от мотивите, които се излагат са несъществуващи. По думите му заради наложените санкции от ЕС, руски експерти не могат да пътуват и да извършват одити. Това е политическо решение. Големия проблем не е лиценза, а резервните части, категоричен бе той.

Министърът посочи, че няма опасност да приземим нашите самолети и хеликоптери.

Заков заяви, че комисия ще разгледа договорите за F-16. По думите му става въпрос за първите 8 самолета. Ще се дискутира осъвременяване на договора, добави той.

Министърът на отбраната в оставка коментира и двата случая, при които самолети нарушиха въздушното ни пространство. По отношение на самолета, летял през няколко държави, и после изоставен край Търговище, Заков заяви, че не може да даде допълнителна информация, защото тече разследване.

По отношение на по-пресния случай той посочи, че трябва да се подхожда с отговорност. Нужно да се реагира остро в такива ситуации и нарушителите да си носят отговорност, категоричен бе Заков.

снимка Архив

Similar Posts