| | | |

Кирчо само КПКОНПИ го интересува: Започнаха преговорите на БСП с ПП за съставяне на правителство ВИДЕО

Първа точка в програмата е новият закон за КПКОНПИ с номинацията на Бойко Рашков, а това ще е измерител дали публичните средства и занапред ще имат гарант, че ще отиват при хората, а не при задкулисни интереси, каза Кирил Петков

Вие сте основният носител в правителството досега и би трябвало да останете такъв, ако сформираме кабинет. С тези думи се обърна към “Продължаваме промяната” лидерката на БСП Корнелия Нинова в началото на преговорите за третия мандат.

Социалистите го получиха в понеделник от президента и трябва да излъчат кандидат за премиер и да намерят съгласие за съставянето на ново правителство в рамките на този парламент.

4 неща каза Нинова на ПП.

Тя отчете, че като мнозинство са свършили добри неща. И благодари за съвместната работа, след която правителството оставя страната във финансова стабилност, икономически растеж и силна социална политика, като отчете, че с близо 22 млрд. лв. са били подпомогнати домакинствата и социално слабите.

Това не бива да ни успокоява, защото сме загрижени за следващите месеци. Те няма да бъдат леки, затова смятаме да положим усилия да съставим кабинет и да има парламент, който да приема необходимите закони за стабилизация на държавата, заяви Нинова.

БСП има намерение да стъпим на програмата, която заедно изработихме, обърна се соцлидерката към “Продължаваме промяната”. И обясни, че тя е сериозна и ясно разписана, със срокове.

Гарантираме ви, че имаме сериозно желание да направим редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори и да тупаме топката, очаквайки изборите, категорична бе Нинова.

И информира ПП, че ще водят разговори с досегашните партньори в правителството. Напомни, вече отново и лично, че очаква от ПП да предложат кандидат за министър-председател.

БСП ще потърси и другите партньори още днес. А Нинова се надява накрай и 4-те страни да седнат на една маса и да работят по програмата.

Работихме много конструктивно и наистина в областта на социалната политика постигнахме много, каза и Кирил Петков. Въпреки големите кризи, привнесени отвън, ние заедно успяхме да постигнем много за най-засегнатите от инфлацията пенсионери – повишението бе повече, отколкото се е случвало през последните 10 г. А също и в областта на икономиката. Имаме най-големия ръст в индустриалното производство в Европа и това е благодарение на работата ни в екип, допълни той.

В този момент допълнителна политическа криза не е нужна на България. 22 закона трябва да бъдат приети в следващите месеци и планът за възстановяване трябва да напредне, обясни Петков.

Когато говорим за социална и за антикорупционна политика – тя е една и съща. Много добре знаете, че средствата, които бяха дадени като стимул за най-уязвимите хора, те са само възможност, която можеше да бъде реалност, ако не ги даваха на 8-те човека, които искаха потенциално да ги усвоят.

И големият конфликт беше там. Конфликтът е къде отиват парите на българите, които си плащат данъците, насочваме ли ги по най-добрия начин, каза Петков.

Той уточни, че програмата, около която са се обединили, е много важна за ПП. И напомни, че първата точка в нея е приемането на новия закон за КПКОНПИ с реалната номинация на Бойко Рашков. Това не е просто политика, това е измерител дали публичните средства и занапред ще имаме гарант, че ще отиват при хората, а не при задкулисни интереси, допълни Петков.

Similar Posts