| | | | | |

Русия глобява “Гугъл” с близо 390 млн. долара заради незаконно съдържание

Руски съд глоби днес “Гугъл” с 21,8 млрд. рубли (387 млн. долара) заради многократно неизпълнение на нареждания да премахне съдържание, което Москва смята за незаконно, предаде агенция “Интерфакс”, цитирана от Ройтерс.

Русия отдавна се противопоставя на това чуждестранните технологични платформи да разпространяват съдържание, което нарушава нейните ограничения, но тлеещият спор се превърна в истинска битка, откакто Москва струпа войски на украинската граница, за да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари.

В края на миналата година “Гугъл” беше глобен със 7,2 млрд. рубли заради това, че не е премахнал или блокирал забранено съдържание, добавя БТА.

Банковата сметка на руския му клон беше запорирана, което го принуди да обяви фалит и направи невъзможно изплащането на възнаграждения на персонала и дистрибуторите.

Компанията “Гугъл”, която може да оспори съдебното решение, засега не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

Руският комуникационен регулатор “Роскомнадзор” каза през юни, че видеоплатформата на “Алфабет” – “ЮТюб” умишлено разпространява фалшива информация за руската инвазия в Украйна и е позволила качването на съдържание, насърчаващо екстремистки възгледи и призиви към деца да участват в незаконни протести.

“Платформата за видеа “ЮТюб” умишлено насърчава разпространяването на заблуждаваща информация за напредъка на специалната военна операция в Украйна, дискредитирайки въоръжените сили на Руската федерация”, посочи “Роскомнадзор”.

Русия казва, че извършава “специална военна операция” в Украйна, за да премахне заплаха за своята сигурност и да защити рускоезичното население в съседката си от преследване.

Украйна и западните ѝ съюзници отхвърлят тези обвинения като безпочвен претекст за инвазия с цел завладяване на територии.

Similar Posts