| | | |

Делян Добрев: До мен достигна слух от кулоарите, че депутати на БСП ще си отменят ваканциите

Кворумът винаги е бил отговорност на управляващите. Преди да падне правителството пак не се регистрирахме често, защото е отговорност на управляващите. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ пред Нова нюз.

“Днес ще се разглеждат несъществени теми, а не важните за обществото – нито Плана за възстановяване, нито цените на горивата. Ние сме в залата. Това, че не участваме в регистрацията, не означава, че не участваме в гласуванията.

Няма проекти за Плана за възстановяване. Самият план беше забавен с една година, за да бъдат вкарани два лобистки проекта – 1 милиард за батерии”, допълни той.

“Миналата година, април месец, никоя държава не беше внесла плана. Ние оставихме план, който беше на 99% готов с надежда ново правителство да нанесе корекции. Те са свързани обаче само с комисионни, корупция и два проекта за 3 млрд. лв., които няма да облагодетелстват обществото”, заяви енергийният експерт от ГЕРБ.

“До мен достигна слух от кулоарите, че депутати на БСП ще си отменят ваканциите и ще заседаваме до 15 август. Явно искат да си изберат по-подходяща дата за избори през октомври. Не разбирам защо да не могат да направят правителство, при все, че продължават да купуват руски петрол.

И нещо повече, изнудваха ЕК да позволят на България да го прави. Те купуват и газ от посредник на “Газпром”, който бе един от тримата такива до 2012 година. Тогава ГЕРБ махна посредниците за газа. Това е компания, която е регистрирана в Швейцария”, каза Добрев.

“Не купуваме газ от “Газпром”, а от техни посредници в Швейцария и Гърция. БСП и Промяната нямат никакви разминавания. И двете партии са ориентирани на изток, но “Промяната” искат да си мислим, че не е така”, каза депутатът.

Добрев подчерта, че ние не спираме да купуваме руски газ, но сега го купуваме по-скъпо заради посредниците.

“Ако ние не си вземем количествата по азерския договор, ще трябва да си платим тези количества. Дали ще платим или не, ще се реши в дело, в което руската страна ще твърди, че има форсмажор и са се позовали на клауза в договора. Българската страна ще твърди, че това не е форсмажор и Арбитражния съд ще трябва да реши”, обясни той и допълни, че става въпрос за сума от около 600 млн. евро.

“Ако ви върна един месец назад, когато говорех, че бензинът и дизелът се надписват с 1 лев на горе, никой не обръщаше внимание. Как ще се получи таванът на цените, аз мога да ви дам веднага два пазарни механизма, с които да се постигне”, каза той.

снимка Архив

Similar Posts