| | | |

Иван Христанов: Нямам кукловод, нито завися от някой господар

Той увери, че са “имали пълна яснота, че тази седмица ще бъде изиграна атака срещу нас, която има четири основни направления: съсипването на репутацията на БАБХ като институция, съсипването на репутацията на проф. Даскалов, на Кирил Петков и на моята“

Върховният административен съд (ВАС) върна на фирмата “Евролаб 2011” помещенията ѝ на ГКПП “Kaпитaн Aндpeeвo” и отмени забраната от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – дружеството да изпълнява товарно-разтоварни дейности като представител на превозвачите.

Решението да бъде пpeĸpaтен дoгoвopът зa нaeм c “Евролаб” беше взето от директора на Агенцията Христо Дacĸaлoв. По негово разпореждане от 20 май държавата иззе лабораторния контрол на пункта за внасяните от Турция плодове и зеленчуци.

През април БАБХ разпореди на “Евролаб 2011” незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси. Тогава стана ясно, че държавата доброволно е предоставила на лабораторията монопола върху изключително печелившата дейност на границата.

Месец по-късно, през май, правителството реши да прекъсне паричния поток към дружеството, а от 20 мaй БAБX пoe нaпълнo фитocaнитapния и здpaвeн ĸoнтpoл въpxy плoдoвeтe и зeлeнчyцитe, внoc oт тpeти cтpaни, пpeминaвaщи пpeз ГKΠΠ “Kaпитaн Aндpeeвo”, от частната “Eвpoлaб 2011”.

“Нямам кукловод, нито завися от някой, нямам собственик и господар. Иска ми се всички, които хвърлят кал срещу мен, да можеха да кажат същото. Това, което предстои е да видим въпросното решение, което беше острието на новините, че се връща товаро-разтоварната дейност“, каза в предаването “Преди всички“ по БНР Иван Христанов, зам.-министър на земеделието и допълни:

“Това, което правим съответства на закона, противно на твърденията, че съдът бил свалил всички заповеди, това абсолютно не отговаря на истината. Дори в тази, в която се оспорва писмото на проф. Даскалов, едно от съдебните решения, тя не го сваля, а просто го връща към първоинстанционния съд за доразглеждане, където ще имаме възможност отново да защитим позицията на държавата.“

“Първото съдебно решение по същество казва, че БАБХ осъществява официалния контрол и като орган определя кои лаборатории могат да го осъществяват.

Второто съдебно решение касае пробовземането. В него категорично се потвърждава, че пробовземането е част от дейността на БАБХ.

Третото решение е това, което коментира товаро-разтоварната дейност, него първо трябва да видим. Снощи то не беше публикувано на страницата на ВАС. В медийни публикации, както и на страницата на ВАС, се твърди, че то отсъжда товаро-разтоварната дейност да бъде дадена на отговорен оператор за товара. Това повдига интересния въпрос – на една граница, на която има десет оператора, отговорни за товара, всеки от тях ли ще поддържа собствен екип за осем рампи?“.

“Трябва да разберем какво точно има предвид съда и ако решението не изглежда оперативно работещо, ще се отнесем и към Европейския съд и ще поискаме тълкуване на регламента 625 и подчинените му регламенти. Това може би ще стане бързо, съдейки по работата на ВАС“, посочва още той и уточнява:

“Още в понеделник, пред една от медиите, които бяха пред ГДБОП, когато внесохме сигнала той беше няколкостотин страници, от които 200 страници беше само изреждането на обстоятелствата, без доказателствения материал.“

Той увери, че са “имали пълна яснота, че тази седмица ще бъде изиграна атака срещу нас, която има четири основни направления: съсипването на репутацията на БАБХ като институция, съсипването на репутацията на проф. Даскалов, на Кирил Петков и на моята.“

Заседанието на комисията по земеделие не се състоя заради липсата на кворум. Не се явиха депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Източник БНР

снимка Архив

Similar Posts