| | | |

Тома Биков: Не знаем на каква цена купуваме в момента природния газ

Не знаем на каква цена купуваме в момента природния газ. Идват само откъслечни информации, включително тази, че преди няколко дни е закупен руски газ от „Газпром“ през неговия посредник „Винтерсхал“. Това заяви за БГНЕС депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Научихме за това отново по тайни канали. Това напълно противоречи на тезата, че няма да финансираме войната в Украйна. Ние не само, че финансираме войната в Украйна, но и плащаме комисионна на посредник, който беше отстранен през 2012 г., когато бяха отстранени посредниците“, каза Биков.

Той посочи, че има и още един отстранен посредник, който вече твърди, че е осигурил газ. Става дума за отстранения „Овергаз“.

„Извън детайлите можем да заявим, че тези, които взимаха комисионните през 2021 г. са отново на първа линия и малко по-малко си връщат това, което загубиха. Сметката се плаща от всички, които ползват газ и не само от тях, но и от тези, които купуват продукция от тези, които произвеждат на газ. Естествено това ще се отрази на инфлацията и цените на парното“, заяви Биков.

Той отбеляза, че предложението да се въведе таван на бензина от 2,7 лв. е на базата на сериозен анализ.

„При вече по-ниска цена на петрола при същите условия, акцизи и данъци, ние плащаме за бензин с един лев по-скъпо. При това купуваме руски петрол, който е по-евтин от сорта Брент. Оправданието да го купуваме е, че той е по-евтин. Но след това го купуваме под формата на бензин на цената на скъпия петрол.

Защо това се случва? След четири срещи на вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев с ръководството на „Нефтохим Лукойл“ се стигна до тази цена“, каза депутатът от ГЕРБ и добави, че резултатът от тези срещи е, че бензинът се продава с един лев по-скъпо. „Явно те са се разбрали за това, а не за нещо друго. След като обявиха за тези 25 стотинки, цената веднага скочи с около 20 стотинки“.

Той подчерта, че „Лукойл“ няма да загуби от предложението да има таван на цената, защото ГЕРБ предлагат цена, която е приемлива за тях и те няма да са на загуба. „От това ще спечелят всички български граждани. Подобни практики се прилагат и в други европейски страни, не само в България“, добави Биков.

Той припомни, че по същия начин от ГЕРБ са предлагали цената на тока да бъде 250 лева за МВч.

„Седем месеца бяха необходими, за да мине това наше предложение. То мина с бюджета, въпреки че се случи доста късно. Надявам се това предложение, което също е антиинфлационно, да бъде прието сега, а не след седем месеца, когато отново ще бъде късно и ще са потънали стотици милиони в офшорни сметки“, заяви Биков.

снимка Архив

Similar Posts